Donald Crisp (1882 - 1974)


Donald Crisp se narodil v Londýně jako George William Crisp. Některé zdroje uvádějí jako rodiště Aberfeldy ve Skotsku (1880), americké označují Londýn. Byl jedním z osmi dětí (čtyři kluci a čtyři dívky) Jamese a Elizabeth Crispových. Studoval v Oxfordu. Ještě před promocí se zúčastnil Búrské války, přičemž zkřížil svoji životní pouť s mladým Winstonem Churchillem. Podle rodinných pamětí mu pak švagr James Needham (manžel sestry Louisy) v roce 1906 zaopatřil lístek do Ameriky.

Několik let pracoval jako asistent režie pod Griffithem a během této doby se taky mnohému od tohoto mistra raného filmu naučil. Zkušenosti ho postupně přivedly k touze režírovat si podle sebe. Prvním filmem byl LITTLE COUNTRY MOUSE (1914). Během následujících patnácti let Crisp režíroval asi sedmdesát filmů, k nejpozoruhodnějším patří FRIGO PLAVE (1924) s Busterem Keatonem (spolurežie) a DON Q, SYN ZORRA (1925, Don Q, Son of Zorro) s Douglasem Fairbanksem st. a Mary Astorovou (ve filmu si Crisp i zahrál). Když se ho později ptali, proč nechal režie a vrátil ke hraní, odpovídal, že bylo velmi únavné jít na ruku šéfům studia, kteří ho často vyzývali, ne-li přímo nutili, aby do svých filmů obsazoval jejich příbuzné. Posledním jeho režisérským výkonem tak zůstal snímek NEVĚSTA NA ÚTĚKU (1930, The Runaway Bride) s Mary Astorovou.

V letech 1908-1930 se sám objevil v téměř stovce němých filmů. Mnohými se pravda jen mihnul respektive ztvárnil menší role. Výjimkou byl jeho generál Grant v Griffithově památném tříhodinovém eposu ZROZENÍ NÁRODA (1915) nebo velmi kladně přijaté vystoupení v roli surového otce po boku Lillian Gishové v romantickém dramatu ZLOMENÝ KVĚT (1919), opět v Griffithově režii. Během své „dvojité“ herecko-režisérské kariéry se rozhodl vrátit do Anglie a podpořit protiněmecké úsilí v době 1. světové války. Sloužil u výzvědné sekce (během 2. světové války, kdy současně vrcholila jeho kariéra, opět cítil povinnost k službě: v amerických vojenských zálohách dosáhl hodnosti plukovníka).

Po roce 1930, s příchodem zvuku, Crisp opustil režisérskou židli a plně se oddal hraní. Byl velmi žádaným charakterním hercem, během 30. a 40. let se objevil v pestré škále rolí po boku největších hvězd té doby. S Katharine Hepburnovou si tak zahrál v THE LITTLE MINISTER (1934), s Charlesem Laughtonem a Clarkem Gablem ve slavném snímku VZPOURA NA LODI BOUNTY (1935), s Bette Davisovou a Henry Fondou v dramatu PRÁVĚ TA ŽENA (1937), s Laurencem Olivierem ve Wylerově adaptaci novely NA VĚTRNÉ HŮRCE (1939), s Errolem Flynnem v dobrodružném PÁN SEDMI MOŘÍ (1940) a s Gregory Peckem v THE VALLEY OF DECISION (1945).


27.7.1882
Bow, Londýn, England, Velká Británie
25.5.1974
Van Nuys, California, USA
Donald Crisp csfd

Spencerova horaGreyfriars Bobby: The True Story of a DogPollyannaMůj přítel pesOsedlat vítrThe Last HurrahDrangoMuž z LaramieThe Long Gray LinePrinc ValiantHome Town StoryBright LeafChallenge to LassieLassie: Rodné stráněWhispering SmithRamrodSon of LassieThe Valley of DecisionDobrodružství Marka TwainaO Velkou cenuThe UninvitedForever and a DayLassie se vracíThe Gay SistersBylo jednou zelené údolíDr. Jekyll a pan HydeShining VictoryBrother OrchidCity for ConquestDr. Ehrlich's Magic BulletKnute Rockne All AmericanPán sedmi moříDaughters CourageousJuarezNa Větrné hůrceSoukromý život Alžběty a EssexeStará pannaThe Oklahoma KidComet Over BroadwayJezábelRozmarná ženaSergeant MurphyThe Amazing Dr. ClitterhouseThe Beloved BratThe Dawn PatrolThe SistersValley of the GiantsConfessionNad Irskem hřmíPrávě ta ženaPřípad kapitána DreyfuseThe Great O'MalleyA Woman RebelsMarie StuartovnaMilovaný nepřítelThe White AngelÚtok lehké kavalerieLaddieOil for the Lamps of ChinaVanessa: Her Love Story


Aktualizace osobnostního profilu Donald Crisp: 14.3. 2024 15:21