Thomas Mitchell (1892 - 1962)


„Člověk vypadá větší ve vaně než v oceánu.“

Mitchellova první výraznější role přišla s (jeho jediným) němým filmem SIX CYLINDER LOVE (1923). Přelomová byla až jeho postava bankéře/defraudanta Henryho Barnarda v dnes již klasickém dobrodružném sci-fi snímku Franka Capry ZTRACENÝ OBZOR (1937). Od té doby byl v Hollywoodu mnohem žádanější a ve stejném roce byl nominován na Oskara pro “nejlepšího herce ve vedlejší roli” za svého Dr. Kersainta ve Fordově akčním dramatu THE HURRICANE (1937).

Jeho drsný hřmotný hlas v kombinaci s příjemnými, výraznými rysy obličeje byly mezi obecenstvem velmi oblíbené. Často zpodobňoval domýšlivé a sebejisté světáky. Mitchellova biografie se místy čte jako seznam největších filmů 20. století. Jenom v roce 1939 vytvořil klíčové charaktery v pěti dnes již klasických snímcích (tři z nich byly mj. nominovány na Oskara za “nejlepší film”), byl to western PŘEPADENÍ, drama PAN SMITH PŘICHÁZÍ, JENOM ANDĚLÉ MAJÍ KŘÍDLA (Only Angels Have Wings) s Cary Grantem, hororové drama ZVONÍK U MATKY BOŽÍ a romanticko-válečný velkofilm JIH PROTI SEVERU. Ačkoli je Mitchell možná známější jako otec Scarlett O´Harové v tom posledně jmenovaném, byl to jeho opilý doktor Boone ve Fordově PŘEPADENÍ (s “průlomovým" Johnem Waynem), který mu přinesl v roce 1940 Oskara pro “nejlepšího herce ve vedlejší roli”.

Během 40. a 50. let se Mitchell objevoval většinou ve vysoce kvalitních produkcích: v povídkovém filmu TALES OF MANHATTAN (1942) s Ginger Rogersovou a Henrym Fondou, po boku Gregoryho Pecka v THE KEYS OF THE KINGDOM (1944) nebo jako starosta ve slavném westernu s Gary Cooperem V PRAVÉ POLEDNE (1952). Dnešní, hlavně američtí diváci jej znají jako smolařského Strýčka Billyho v Caprově "vánočním" dramatu ŽIVOT JE KRÁSNÝ (1946) s Jamesem Stewartem. Film, který po svém uvedení nebyl přijímán nijak zvlášť nadšeně, se během nesčetných televizních repríz stal už klasikou.


11.7.1892
Elizabeth, New Jersey, USA
17.12.1962
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Thomas Mitchell csfd

By Love PossessedPlná kapsa zázrakůToo Young to LoveHandle with CareWhile the City SleepsMiracle on 34th StreetThe Adventures of Huckleberry FinnDestrySecret of the IncasV pravé poledneJourney Into LightAlias Nick BealThe Big WheelSilver RiverHigh BarbareeThe Romance of Rosy RidgeTemné zrcadloThree Wise FoolsŽivot je krásnýCaptain EddieDobrodružstvíWithin These WallsBuffalo BillPět SullivanůTemné vodyThe Keys of the KingdomWilsonBataanFlesh and FantasyImmortal SergeantPsanecHistorky z metropoleJoan of ParisPřístav láskySong of the IslandsThe Black SwanThis Above AllFlight from DestinyOut of the FogThe Devil and Daniel WebsterAngels Over BroadwayOur TownSwiss Family RobinsonThe Long Voyage HomeThree Cheers for the IrishJen andělé mají křídlaJih proti SeveruPan Smith přicházíPřepadeníZvoník od Matky BožíLove, Honor and BehaveTrade WindsI Promise to PayMake Way for TomorrowMan of the PeopleUragánWhen You're in LoveZtracený obzorAdventure in ManhattanCraig's Wife


Aktualizace osobnostního profilu Thomas Mitchell: 27.3. 2024 16:59