Frank Lloyd (1886 - 1960)


Frank Lloyd, dvojnásobný oskarový režisér, scénárista a producent, se narodil ve Skotsku do rodiny koncertního umělce a už jako mladík účinkoval v britském divadle. V roce 1913 připlul do Spojených Států, kde zpočátku působil jako herec: v letech 1913-1916 se objevil nejméně v šedesáti (krátkometrážních) produkcích. Od roku 1914 pak režíroval (nebo se podílel na režii) více než 120 filmů. Byl jedním z šestatřiceti zakladatelů Akademie filmových umění a věd (AMPAS) a v letech 1934-1935 i jejím prezidentem. Akademie dnes sdružuje kolem šesti tisíc filmových profesionálů z více než třiceti zemí.

Ve 40. letech dosáhl uznání epizodou z povídkového filmu FOREVER AND A DAY (1943) a akčním válečným dramatem BLOOD ON THE SUN (1945) s Jamesem Cagneyem. Začátkem 40. let Lloyd také několik filmů produkoval, nejznámějším z nich je asi SABOTÉR (1942) v režii Alfreda Hitchcocka. Lloyd byl údajně třikrát ženatý a měl jedno dítě (s Almou Hallerovou). Zemřel v kalifornské Santa Monice. Je zatím jediným člověkem v historii, který získal cenu Akademie pro “nejlepší režii” za film (THE DIVINE LADY), který nebyl současně nominován na cenu Akademie pro „nejlepší film“.


2.2.1886
Glasgow, Scotland, Velká Británie
10.8.1960
Santa Monica, California, USA
Frank Lloyd csfd

Forever and a DayInvisible AgentKazisvětiSabotérThe Lady from CheyenneThis Woman Is MineThe Howards of VirginiaRulers of the SeaKdybych byl králemMaid of SalemWells FargoVzpoura na lodi BountyCavalcadeThe Age for LoveThe Right of WayThe LashThe Way of All MenNekorunovaná královnaTrestancova píseňAdorationThe Wise GuyHer Husband's SecretThe Splendid RoadWinds of ChanceBlack OxenInvisible Power, TheThe Rainbow TrailThe Last CommandThe Shanghai StoryKrev na slunciPod dvojí vlajkouServants' EntranceBerkeley SquareHoop-LaA Passport to HellEast LynneSyn bohůDark StreetsDragYoung NowheresDěti rozvoduThe Eagle of the Sea


Aktualizace osobnostního profilu Frank Lloyd: 20.3. 2024 22:31