June Havoc (1912 - 2010)


June Havoc, vlastním jménem Ellen-Evangeline Hovick, americká filmová herečka, se narodila v Kanadě – Britské Columbii ve Vancouveru 8. 11. 1913, některé pozdější zdroje uvádějí rok narození na kterém trvají 1916. Otec pracoval pro deník Seattle jako reportér. Měla ještě sestru, později tanečnici a striptérku, známou pod uměleckým jménem Gypsy Rose Lee. Ctižádostivá matka Rose přihlašuje svou dvouletou dceru do baletu, a ta záhy vystupuje s velkou ruskou primabalerínou Annou Pavlovou, a tyto tance jsou zachyceny na filmový pás společností Hal Roach a spol. Harolda Lloyda v letech 1918-1924.

Aby se June uživila, pracovala jako modelka, pro peníze se často zúčastňovala tanečních maratonů (vydržela tancovat čtyři měsíce). Nakonec se na tuto přitažlivou blondýnku přece jen trochu usmálo štěstí a po konkursu získává práci na Broadwayi v muzikálu Forbidden Melody v roce 1936. Několik let trvalo, než se štěstí usmálo pořádně a zeširoka, to bylo když dostala roli Gladys v Rodgers a Hartově hudební komedii vedle Van Johnsona a Gene Kellyho, Pal Joey (1940). Pro oba muže přišla smlouva od studia Metro Goldwyn Mayer a June naopak podepisuje smlouvu u RKO.

Debut ve zvukovém filmu si odbyla ve Four Jacks and a Jill, Powder Town a třetím byl Sing Your Worries Away všechny v roce 1942. V příštích letech filmuje a hraje na Broadwayi. Mexican Hayride 1944, za který získala Donaldson Award, The Ryan Girl 1945. V jejím hereckém rejstříku se také objevily osudové, vulgární, cynické nebo velmi povrchní ženy, např. v Intrigue, Džentlmenská dohoda 1947, The Story of Molly X 1949, The Iron Curtain, Once a Thief a Follow the Sun 1951. Od roku 1950 přechází do televize. V roce 1964 má vlastní Havoc show.

V televizi hrála v adaptacích divadelních her, takže vedle Titánie v Sen noci Svatojánské, to byla Žebrácká opera The Threepenny Opera, nebo Diner at Eight, nebo paní Lowettová ve Sweeny Todd, je herečkou v divadle a rozšiřuje svou práci o psaní divadelních her a režii. Získala nominaci na cenu Tony za režii a cenu Tony za scénář na Marathon ´33. Poskytla také námět pro filmové drama They Shoot Horsees, Don't They? - Koně se také střílejí 1969, který byl zpracován podle jejích zkušeností z jednoho podobného, který podstoupila i ona sama. Hlavní hrdinku hrála mladá Jane Fonda.


8.11.1912
Vancouver, British Columbia, Kanada
28.3.2010
Stamford, Connecticut, USA
June Havoc csfd

Návrat do Salem's LotCan't Stop the MusicTajná akta FBINightsideThe Boy Who Stole the ElephantMr. BroadwayThree for Jamie DawnLady PossessedFollow the SunMother Didn't Tell MeOnce a ThiefChicagská uzávěrkaRed, Hot and BlueThe Story of Molly XWhen My Baby Smiles at MeŽelezná oponaDžentlemanská dohodaIntrigueBrewster's MillionsCasanova in BurlesqueTimber QueenHello Frisco, HelloHi Diddle DiddleNo Time for LoveFour Jacks and a JillMoje sestra ElaPowder TownSing Your Worries AwayTo je vražda, napsalaThe Paper ChaseMcMillan & WifeThe Outer LimitsBurke's LawGeneral HospitalThe UntouchablesPanic!The Errol Flynn TheatreDisneylandProducers' ShowcaseWillyGeneral Electric TheaterMedallion TheatreThe United States Steel HourCelanese TheatreSearch for TomorrowLux Video TheatrePulitzer Prize PlayhouseRobert Montgomery PresentsSomerset Maugham TV TheatreFireside TheatreStudio OneKraft Television TheatreBroadway: The American MusicalBroadway: The Golden Age, by the Legends Who Were ThereAmerican MastersHedda Hopper's Hollywood No. 6


Aktualizace osobnostního profilu June Havoc: 27.2. 2024 16:44