Norman Taurog (1899 - 1981)


Norman Rae Taurog, americký filmový režisér, který se v letech 1920 – 1968 podílel na více než 140 filmech, drží jeden rekord, když totiž dostal Oskara za “nejlepší režii,” bylo mu teprve 32 let. Začínal v osmi na divadle, ve třinácti debutoval v krátkometrážním filmu TANGLED RELATIONS (1912). K filmovému průmyslu se pak vrátil už jako režisér. S Larry Semonem spolupracoval na krátkometrážní komedii THE SPORTSMAN (1920). Až do roku 1931 vytvořil Taurog 42 dalších, většinou krátkých filmů; jeho doménou byly odlehčené komedie, zvládl však i drama a složitá vyprávění.

Z Tauroga se stala režisérská stálice, která byla doma v řadě žánrů. Vytvořil sérii slušně hodnocených filmů, na komedii (spolurežie) IF I HAD A MILLION (1932) ukázal, že je schopný pracovat s multihvězdným týmem (Gary Cooper, George Raft, Charles Laughton a W.C. Fields.) V roce 1934 řídil natáčení muzikálu WE'RE NOT DRESSING, což byla vitální záležitost s Bingem Crosbym a Carole Lombardovou. V roce 1938 posbíral veškerý svůj um a zkušenosti a přinesl světu jednu z nejživotnějších a nejúspěšnějších filmových adaptací klasické literatury; THE ADVENTURES OF TOM SAWYER se stal uměleckým a komerčním triumfem. BOYS TOWN (1938) mu zase pomohl k další nominaci na Cenu Akademie.

LUCKY NIGHT (1939) s Myrnou Loy a Robertem Taylorem byl bohužel fiaskem a ačkoli už točil zkušební scény pro ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ (1939), na post režiséra byl nakonec vybrán Victor Fleming. Taurog naproti tomu vytvořil poslední z velkých předválečných muzikálů studia MGM, BROADWAY MELODY OF 1940 s Fredem Astairem a Eleanor Powellovou. Zabrousil taky do životopisného žánru: kladně hodnocené drama MLADÝ TOMÁŠ EDISON (1940) s Mickeyem Rooneyem. Dvakrát režíroval Judy Garlandovou, v muzikálech LITTLE NELLIE KELLY (1940) a PRESENTING LILY MARS (1943). V roce 1944 se oženil se Susan Reamovou a po propagandistickém snímku RATIONING z téhož roku vkročil na dokumentární půdu: drama o atomové bombě THE BEGINNING OR THE END (1947).

V dalších dvou projektech se vrátil ke “své” komedii: THE BRIDE GOES WILD (1948) s Van Johnsonem a June Allysonovou a BIG CITY (1948). Za zmínku stojí i jeho třetí film z roku 1948, kombinace komedie, dramatu a životopisu, opět s řadou hereckých hvězd; WORDS AND MUSIC (1948) o slavné broadwayské skladatelské dvojici Richard Rodgers - Lorenz Hart. Ve filmu se mezi jinými představili Judy Garlandová, Gene Kelly, Mickey Rooney a Cyd Charisseová. Taurog si tím vytvořil pověst “muzikálového” a “komediálního” režiséra, který je schopen pracovat s podceňovaným materiálem.


23.2.1899
Chicago, Illinois, USA
7.4.1981
Rancho Mirage, California, USA
Norman Taurog csfd

Live a Little, Love a LittleOkruhPořádný průšvihTěžké se rozhodnoutDr. Goldfoot, tvůrce robotických ženSeržant DeadheadTickle MePalm Springs WeekendStalo se na světové výstavěElvis Presley: Girls! Girls! Girls!All Hands on DeckElvis Presley: Blue HawaiiG.I. BluesNávštěva na malé planetěDon't Give Up the ShipOnionheadThe Fuzzy Pink NightgownBundle of JoyPardnersThe Birds and the BeesYou're Never Too YoungLiving It UpThe CaddyThe Stars Are SingingJumping JacksRoom for One MoreThe StoogeRich, Young and PrettyMrs. O'Malley and Mr. MalonePlease Believe MeThe Toast of New OrleansThat Midnight KissBig CityThe Bride Goes WildWords and MusicThe Beginning or the EndThe Hoodlum SaintZiegfeldův kabaretGirl CrazyPresenting Lily MarsA Yank at EtonAre Husbands Necessary?Design for ScandalMarried BachelorMen of Boys TownBroadway Melodie 1940Gold Rush MaisieLittle Nellie KellyMladý Tomáš EdisonLucky NightBoys TownMad About MusicThe Adventures of Tom SawyerThe Girl DownstairsFifty Roads to TownSlečna spisovatelDo růžovaReunionRhythm on the RangeMrs. Wiggs of the Cabbage Patch


Aktualizace osobnostního profilu Norman Taurog: 12.2. 2024 23:00