Lee Holdridge 80 let


Lee Holdridge je americký hudební skladatel, narodil se 3. března 1944 v hlavním městě Haiti, Port-au-Prince. Jeho matka je Portorikánka a otec Američan. Otec, Leslie Ransselaer Holdridge (1907-1999) byl botanik a klimatolog. Své první roky života tráví v Kostarice, kde v deseti letech začíná studovat hru na housle u Huga Marianiho, který byl v té době dirigentem Národního symfonického orchestru Costa Rica. V patnácti letech se mladý Lee Holdridge touží stát skladatelem a odjíždí do Bostonu, kde dokončí střední školu a studuje hudební kompozici u Henry Laskera.

Od té doby Holdridge složil mnoho filmových a televizních hitů, včetně filmů, jako je: AMERICAN POP, PAN MÁMA, ÚNIK Z PERTO VALLARTA, UNLIKELY HEROES, TYGŘÍ POHÁDKA, DO CIZÍ NÁRUČE, BROTHERS AT WAR, MLHY AVALONU, MOONLIGHTING, ŽBLUŇK! aj. Také skládá pro televizní seriály jako: AMERICAN FAMILY, PŘÍBĚH BROOKE ELLISONOVÉ aj.

Kromě filmové kariéry má Lee Holdridge rozsáhlý repertoár koncertních skladeb. Hrál a nahrával na několika koncertech, včetně Golden Land, Jefferson Tribute, suitu z opery Lazarus And His Beloved, orchestrální suitu Scenes Of Summer, stejně jako Concerto For Viola And Chamber Orchestra (Koncert pro violu a komorní orchestr), Concertino For Violoncello And Strings (Concertino pro violoncello a smyčcový orchestr), Serenade for Oboe and Strings (Serenáda pro hoboj a smyčce), Fantasy Sonata for ‘Cello and Piano (Fantasy Sonata pro cello a klavír), Elegy for Strings and Harp (Elegie pro smyčce a harfu) a Sonnet for soprano and orchestra (Sonnet pro soprán a orchestr).

Lee Holdridge také spolupracoval s řadou významných umělců. Mimo jiné psal a skládal např. pro: Plácido Domingo, Barbra Streisand, Brian May z Queen, Stevie Wonder, John Denver, Neil Diamond, Neil Sedaka, Vittorio Grigolo, Al Jarreau, Dionne Warwick, Diana Ross, Natalie Cole, Jane Olivor, Whitney Houston a mnoho dalších.


3.3.1944
Port-au-Prince, Haiti
Lee Holdridge csfd

The ConfessionWhen Calls the HeartHell and Mr. FudgeVelká filmová láskaSaving MillyVzestup Arnolda Schwarzeneggera10,5 stupněPříběh Brooke EllisonovéÚnik z Puerto VallartaSounderPilotova ženaMlhy AvalonuSkoro dospěláVeď mě dále cesto máZa úsvituAtomový vlakBlue MoonDar z láskyJak přichází láskaMilostné dopisyOtcův návratSlečna AnyaVzpoura v Port ChicaguDva za TexasStatečnost v srdciTajemství N.I.M.H. 2A Call to RememberPoplach v skautském tábořeSmrt na EverestuSoumrak rodiny GoldovýchVánoční vzpomínkaAn Unfinished AffairApartmá v LondýněDalvaHvězdná výpravaOhnivé žněPříběh jednoho životaShe Cried NoSoul of the GameStřípky vzpomínekThe Little RidersVánoční příběhJack Reed 4: Jeden z našichKonec Divokého západuLetci z TuskegeeMother's Gift, ATajemný střelecTexasDanielle Steel: Srdce si nedá poroučetIncident na malém městěJack Reed 3: Na dosah spravedlnostiMláděNebezpečné pádyRodinné albumVypráskaný JemmyZrození jaraDanielle Steel: HvězdaHeidi, děvčátko z horJack Reed: Odznak cti


Aktualizace osobnostního profilu Lee Holdridge: 22.3. 2024 11:49