Bruno Coulais 70 let


Francouzský skladatel Bruno Coulais se narodil 13. ledna 1954 v Paříži. Otec pochází z Vendée, matka původem Irácká židovka se narodila v Paříži. Své hudební vzdělání zahájil studiem hry na klavír a housle s úmyslem stát se skladatelem soudobé vážné hudby. Okolnosti a unikátní talent jej postupně navedly na cestu filmového komponování.

Od té doby nesměl chybět u žádného nového filmového hitu. Přesto po dokončení hudby k dokumentu PTAČÍ SVĚT (2001) omezil své příspěvky k filmům, aby se mohl věnovat jiné tvorbě (koncertní hudba, opera pro děti). Dětský svět obohatil hudbou k animákům DÍTĚ, KTERÉ SE CHTĚLO STÁT MEDVĚDEM (2002), KORALÍNA A SVĚT ZA TAJNÝMI DVEŘMI (2009) – Annie Awards 2010 a BRENDAN A TAJEMSTVÍ KELLSU (2009). Soundtrack k hudebnímu dramatu SLAVÍCI V KLECI (2004) se stal mezinárodním hitem a Coulais za něj získal v roce 2005 třetího Césara, oscarovou nominaci a několik celosvětových ocenění. Mezi nejnovější projekty patří hudba k historickému dramatu LES ADIEUX À LA REINE (2012) s Diane Kruger v hlavní roli. Rejstřík filmové hudby obsahuje celkem 160 filmů a téměř 20 nominací a výher cen.

Skladatelův inovační hudební styl se může místy výrazně lišit, ale některé specifické faktory se opakují a jsou stále viditelné – prvky opery, dětského hlasu, původní zvučnost, world music, míchání různých hudebních kultur, důraz na atmosféru osvětlení nad filmový děj. Objevil další způsob vyjadřování ve filmu skrze hudbu, našel cestu jak uvést náročnou skladbu mezi široké publikum. Umění v jeho podání má všeobjímající charakter, jako moderní alchymista odhaluje dary zeměkoule v celé své šíři a nekonečné kráse. Bruno je otcem tří dětí, Huga, Louise a Sofie.


13.1.1954
Paříž, Île de France, Francie
Bruno Coulais csfd

Letní mrázChevrotineMaigret a záhada mrtvé dívkyWendell a WildL'Homme de la caveLaval, le collaborateurKmotraVlkochodciBílá jako padlý sníhDernier amourJe ne rêve que de vousLes EnvoûtésRendez-vous chez les MalawasBílý tesákEvaNaháči z NormandieVolontaireDrôles de petites bêtesLa MélodieBrice 3Les Fausses ConfidencesMarie CurieÀ jamaisDeník komornéLa Tueuse CaméléonMasaanMune - Strážce měsícePierre Brossolette ou les passagers de la luneGemma BoveryPíseň mořeTři srdceHraji mrtvéhoLudvík II. BavorskýPo stopách MarsupilamihoSbohem, královnoLa Clé des champsMon pire cauchemarSwitchChameleonHypnózaTête de TurcBrendan a tajemství KellsuKoralína a svět za tajnými dveřmiMenschRychlejší než vlastní stínVilla AmaliaAgathe CléryováLe Septième JuréMR 73Síla odvahyDruhý dechGangsteřiHellphoneMax & CoRené Bousquet ou Le grand arrangementUlzhanGaspard le banditBrice de NiceJak sbalit super kostNěkdy v dubnu


Aktualizace osobnostního profilu Bruno Coulais: 24.4. 2024 06:41