Liane Haid (1895 - 2000)


Liane Haid, rakouská herečka a zpěvačka. Rodokmen její rodiny sahá až do Bavor. Křtěná jako Juliana. Na tomto fóru najdete herečku Grit Haid, jedná se o její sestru. Kariéru začala jako baletka, poté studovala zpěv. Roku 1915 debutovala ve filmu Jakoba Flecka MIT HERZ UND HAND FÜRS VATERLAND. V roce 1921 si ji vybral Richard Oswald a nabídl ji hlavní roli v LADY HAMILTONOVÁ.

Prvním zvukovým filmem byl DER UNSTERBLICHE LUMP. Roku 1930 se její píseň ADIEU MEIN KLEINER GARDEOFFIZIER z filmu DAS LIED IST AUS stala šlágrem, který následně vyšel i na deskách. Další úspěch přišel roku 1936 s filmem WER ZULETZT KÜßT..., kde hrála Eddi Vivian. Film byl prodán do Rakouska, Finska a Švédska a Liane vyjela i na pěvecké turné.

Roku 1937 se podruhé provdala za Hanse Somborna, obdobu našeho zpívajícího právníka JUDr. Ivo Jahelky. Ale šlo o krátkou epizodu. Hans Somborn (1904-1993) byl hrající právník a na tomto fóru jej nenajdete. Roku 1928 promoval v Marburgu. Jeho doktorská práce se jmenovala ART, UMFANG UND VERWIRKLICHUNG DES RECHTS DER BÜHNENKÜNSTLER AUF BESCHÄFTIGUNG: DE LEGE LATA UND LEGE FERANDA. Poté se zaměřil na poskytování právních služeb lidem a společnostem z umělecké branže. Znal se s Willi Forstem. Hrál např v jeho WIENER MÄDELN, ŽENY NEJSOU ANDĚLÉ, či VÍDEŇSKÁ KREV. Roku 1941 uzavřel sňatek s Dorou Komarovou, kterou poznal při natáčení VÍDEŇSKÁ KREV a oba později zemřeli v Lisabonu.

Liane Haid se potřetí provdala za švýcarského lékaře Carla Spychera a ze světa filmu se pomaličku vymaňovala. Její muž se specializoval na tropické nemoci a Liane jej doprovázela po celém světě. Roku 1940 se pár vrací do Švýcarska a Liane hraje v DIE UNVOLLKOMMENE LIEBE. Byl to její předposlední film. Roku 1953 filmem IM KRUG ZUM GRÜNEN KRANZE (též DIE FÜNF KARNICKEL) svou kariéru oficiálně ukončuje.


16.8.1895
Vídeň, Rakousko-Uhersko
28.11.2000
Bern, Švýcarsko
Liane Haid csfd

Die fünf KarnickelDie unvollkommene LiebePetr ve sněhuWer zuletzt küßt...Whom the Gods LoveJízda do mládíTanzmusikBei der blonden KathreinBesuch am AbendDer Stern von ValenciaEine Frau wie DuJejí Jasnost prodavačkaMadame nechce dětiNebojte se láskyRoman einer NachtSag' mir, wer Du bistTajfunZámek na jihuDer Diamant des ZarenDer Prinz von ArkadienIch will nicht wissen, wer du bistMadame hat AusgangDie Männer um LucieGrockKnížecí milenkaMeine Cousine aus WarschauOpernredouteSchatten der ManegeDozněla píseňNesmrtelný lumpPetit officier... Adieu!Slabá chvilkaVelká touhaRund um die LiebeS.O.S. Schiff in NotSchwarzwaldmädelDie Dame in SchwarzDie Königin seines HerzensMarquis d'Eon, der Spion der PompadourZwei rote RosenCsárdáskirálynőDer fesche ErzherzogDer goldene AbgrundDer letzte WalzerDie CzardasfürstinDie Dollarprinzessin und ihre sechs FreierDie weisse SklavinAls ich wiederkamDer ProvinzonkelDer Sohn des HannibalDie Brüder SchellenbergIm weißen RößlDie Insel der TräumeLiebesfeuerPíseň láskySouthern LoveDer PantoffelheldExplosionSchlagende WetterDas Geld auf der Straße


Aktualizace osobnostního profilu Liane Haid: 18.2. 2024 00:51