Tina Turner (1939 - 2023)


"Rocková babička a majitelka nejkrásnějších nohou na světě" se narodila 26. listopadu 1939, v nemocnici Brownsville Memorial Hospital, v Brownsvillu,v Tennessee jako Anna Mae Bullock. Anna ji směli říkat jen její matka, sestra a Ike.Rodiče se brzy rozvedli. Matka odešla do St. Louis. Sestra Alline brzy odešla za matkou. Otec se znovu oženil a odešel do Detroitu. Malou Annu vychováli prarodiče. V roce 1956 babička zemře. Matka přijíždí na pohřeb ze St. Louis a odváží si Annu k sobě.

V roce 1960 vznikají první společné nahrávky pod hlavičkou Ike And Tina Turner. První vlastní nahrávku nazpívala až v roce 1966. Byla to píseň River Deep, Mountain High. Stala se anglickým hitem. V roce 1974 se Tina objevila ve filmové verzi opery TOMMY. O rok později vzniká její sólové album. 26. března roku 1978 se Tina s Ikem rozvádí po velmi bouřlivém manželství. Už nedokázala snášet jeho drogové a alkoholové výlevy. Dostala se do finančních potíží.

Počátek jejího comebacku se rodí v roce 1980, kdy začíná spolupracovat s producentem Rogerem Davisem. Koncertuje nejprve s menší kapelou. V roce 1983 se konečně prosazuje s hitem Let's stay together. Spolupracuje se členy skupiny Heaven 17. Zásadním zlomem v její kariéře je rok 1984, kdy vyšlo velmi úspěšné album Private Dancer, provázené hity What's love got to do with it? (1984, 1.v americkém žebříčku, 3 ceny Grammy) a Better good to me (1984, cena Grammy). Začala spolupracovat i s řadou rockových hvězd, např.s Markem Knopflerem. V roce 1985 má premiéru film ŠÍLENÝ MAX A DÓM HROMŮ, v němž si zahrála roli tetičky Entity. Z filmu je písnička WE don´t need another hero. Následují další hitovky. Úspěšné je i album Break Every Rule a Roreigh Affair. V roce 1991 byli Ike a Tina Turner uvedeni do Rock and roll of fame. V roce 1993 se objevuje zfilmovaná autobiografie, která popisuje její osobní život a pěveckou kariéru. Film byl nominován na Oscara (herec a herečka). Hlavní roli hrála Angela Basset a Laurence Fishburne.

Vychovala 4 syny. Dva vlastní (Raymond Craig a Ronald Renell) a dva syny, které měl Ike se svou bývalou ženou Lorraine Taylor (Ike Junior a Michael). Od roku 1986 žije s německým přítelem Erwinem Bachem. Sezmámili se na počátku 80. let, když ji předával auto jako dar za obrovský úspěch alba Private Dancer. Vlastní dům v Curychu, v Nice na jihu Francie má dům s výhledem na Středozemní moře, pojmenovala ho Anna Fleur. V roce 2001 byli Ike a Tina Turner uvedeni do St. Louis WAlk Of Fame. Byl jí propůjčen rytířský řád francouzské vlády a čestné občanství města Marseille za vynikající zásluhy v kultuře.


26.11.1939
Nutbush, Tennessee, USA
24.5.2023
Küsnacht, Švýcarsko
Tina Turner csfd

Tina Turner: All the Best: The Live CollectionEros & FriendsPoslední akční hrdinaTina TurnerTina Turner: Nice... and Easy... and RoughŠílený Max: Dóm hromůSgt. Pepper's Lonely Hearts Club BandAnn-Margret OlssonTommyTaking OffAlly McBealováThe Name of the GameTop à...Divas: Julie AndrewsDivas: Liza MinnelliRemembering Tina TurnerMůj život jako Rolling StoneZvuk 0071971: Když hudba změnila úplně všechnoTinaTina Turner, prostě ta nejlepšíTina Turner – One of the LivingLegendy rockuPop-Legenden...Sings the BeatlesJak klip zabil rozhlasovou hvězduRock and Roll Hall of Fame Live: Sweet EmotionTina Turner: Live 2009Premiere Bond: Opening NightsVH1 Rock DocsLes 40 ans de la 2Singer and the Song, TheDiane Warren How Do I Live?On Tour mit Tina TurnerOn Tour with TinaTina Turner: One Last Time100 Greatest Women of Rock & RollBehind the MusicJoe Cocker: Have a Little FaithTina Turner - koncert v Amsterdamu 1996Champions of the WorldHistorie Rock 'n' Rollu 1: Exploze Rock 'n' RolluPower Vision - Pop GalerieThe History of Rock 'n' RollThe World of 007The Who's Tommy, the Amazing JourneyMemories of 1970-1991Two Rooms: A Tribute to Elton John & Bernie TaupinDecadeTina Live from RioThe Prince's Trust Rock Gala: 10th BirthdayLive AidThe Making of 'Mad Max Beyond Thunderdome'Cool Cats - Twenty-five Years of Rock 'N' Roll StyleThe Other Side of the TracksRock 'n' Roll: The First 25 Years


Aktualizace osobnostního profilu Tina Turner: 17.11. 2023 11:55