Maria Michi (1921 - 1980)


Italská herečka Maria Michi natočila pouze sedmnáct filmů, přesto se jí v mládí podařilo stát se jednou z ikon poválečného neorealismu. Pocházela z Říma a původně pracovala jako sekretářka v advokátní kanceláři, za války si našla nové zaměstnání uvaděčky v divadle Teatro Quattro Fontane. V sezóně 1942-1943 začala hrát menší role na jevišti, kde doplňovala ansámbl již slavných herců, jako byli Sergio Tofano, Anna Magnani nebo populární komik Toto. V divadle ji pak objevil filmový scénárista Sergio Amideo, který ji přesvědčil ke spolupráci s režisérem Robertem Rossellinim.

Koncem čtyřicátých let se kromě filmování Maria Michi znovu uplatnila i v divadle, v roce 1949 se ale provdala, jejím manželem se stal princ Augusto Torlonia z významné šlechtické rodiny s bohatou historií. Po sňatku na další nabídky od filmu a divadla nereagovala, až později v 60. letech se začala před kameru vracet, hrála například ve francouzsko-italském válečném dramatu ZÁKON VÁLKY (Le legge di guerra, 1961). Příležitostně pracovala také pro rozhlas a televizi, z jejích dalších filmových rolí připomeňme epizodku v Bertolucciho POSLEDNÍM TANGU V PAŘÍŽI (Ultimo tango a Parigi, 1972).

Filmografii Marie Michi uzavírá menší role Hildy v kdysi skandálním erotickém dramatu z druhé světové války SALÓN KITTY (Salon Kitty, 1976). Poté se stáhla do ústraní a poslední léta života strávila v nevelkém městě Grottaferatta nedaleko Říma. Zemřela 7. dubna 1980 ve věku 58 let.


14.5.1921
Řím, Lazio, Itálie
7.4.1980
Grottaferrata, Itálie
Maria Michi csfd

Salon KittyIrene, IrenePer le antiche scaleBlu gang vissero per sempre felici e ammazzatiSenza ragionePoslední tango v PařížiSolange: Teror v dívčí školeRoztržkaLa monaca di MonzaZákon válkyVěznice parmskáFatalitàL'altraPaisaPreludio d'amoreŘím, otevřené městoAppuntamento a Piazza di Spagna


Aktualizace osobnostního profilu Maria Michi: 31.10. 2023 17:41