Ladislav Mrkvička (1939 - 2020)


Ladislav Mrkvička se narodil v únoru 1939 v Praze, kde absolvoval základní školu i gymnázium. Impulsem pro rozhodnutí věnovat se herectví byl středoškolský vztah s dívkou, která se stala herečkou. Opakovaně se hlásil na DAMU a v letech 1958-1962 školu absolvoval. První angažmá získal v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, kde byl od počátku obsazován do velkých rolí. Objevil se např. v titulní roli Čapkova Loupežníka nebo jako rytíř Des Grieux v Nezvalově Mannon Lescaut. V roce 1967 odešel na jednu sezónu do hradeckého divadla VÚ, ale už v roce 1968 ho v souvislosti s úspěšně se rozbíhající filmovou a televizní kariérou zlákala Praha.

Počátkem 90. let nastoupil do angažmá v Národním divadle, kde si zahrál řadu charakterních a komických postav. Začínal rolí Jacquese v Shakespearově komedii Jak se vám líbí. Diváci ho mohlil vidět jako Rudou tvář v Tabariho hře Bílý muž a Rudá tvář, jako Fabrizia v Goldoniho Mirandolíně, Ivolgina v dramatizaci Dostojevského Idiota a v mnoha dalších rolích. Vedle úvazku v Národním divadle opakovaně hostoval i na jiných scénách, např. v Divadle Bez zábradlí a v Divadle Na Fidlovačce.

Ve filmu se poprvé objevil v roce 1953 v Sequensově dramatu Olověný chléb. Režiséry začal být vyhledávaný záhy po nástupu na DAMU a nabídky dostával bez ohledu na své mimopražské působiště. V roce 1964 se dostal do širšího diváckého povědomí díky roli rotmistra Vyskočila v Sequensově válečném dramatu Atentát. V 60. letech se objevil ve vedlejších rolích řady zajímavých českých filmů, po příchodu do Prahy ho ve větší míře začala využívat i televize. Mezi nejpopulárnější herecké tváře se zařadil v souvislosti s významnou rolí nadporučíka Stejskala v tendenčním normalizačním seriálu 30 případů majora Zemana.

V 70. a 80. letech patřil k nejvyhledávanějším hercům, diváci ho mohli spatřit v dramatických, komediálních i pohádkových rolích. Výraznou postavu žokeje Sochora si zahrál v roce 1981 ve filmu Dostih, podobnou roli si zopakoval i v televizním seriálu Dobrá Voda. Od počátku 90. let jeho kariéra stagnovala, i když se ještě v roce 1992 zaskvěl jako Ezop v televizní inscenaci Královský život otroka. Jeho posledním filmem byli Staříci z r. 2019, za který obdržel cenu Českého lva v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.


2.2.1939
Praha, Československo
27.12.2020
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Ladislav Mrkvička csfd

StaříciTenkrát v rájiCelebrity s.r.o.Korunní princPiknikGrandhotelKrásný časKočičí princeznaMiluj bližního svéhoFalešné obviněníMůj otec a ostatní mužiPravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcemPaní MlhaKouzelnicePolední žárČas jeřabinNa hraněVodnická čertovinaPoslední přesunPísař BartlebyDanton čili SaturnáliaErasmovy velké arkányKomu šplouchá na majákKrálovský život otrokaHodina obranyLáska zlatnice LeonettyNepoužitelný MaxDcera národaJak s Kubou šili všichni čertiSvědek umírajícího časuSólo pro mou ženuDva lidi v ZOOSedm bílých plášťůTombolaTrezorTáta k příštím VánocůmVíš jak zpívá zvonek...?Cesta do krajiny TyKouzelnice od Křídového potokaLék pod kůžiO zrzavé AnduleZlatá flétnaBalónová pohádkaJemné umění obranyO lesním královstvíTalismanyJeden den v hostinci Jsi falešný hráčNejlepší lékař mého životaOdysseaPřáteléVýsledek testuZikmund řečený Šelma ryšaváČerné skloA co dál, Silvestře?A co ten ruksak, králi?Kdo zachrání kovbojeMarné cesty holubůMravenci nesou smrtO loupežníku Olbramovi


Aktualizace osobnostního profilu Ladislav Mrkvička: 23.4. 2024 09:40