Bronislau Kaper (1902 - 1983)


Bronisław Kaper, také Bronislau nebo Bronislaus Kaper, Benjamin Kapper či Hans Mühlen byl americký hudební skladatel polského původu. Jako šestiletý se naučil sám hrát na klavír a platil v Polsku za „zázračné dítě“. Studoval současně dvě vysoké školy. Jednak to byla varšavská konzervatoř a dále, na přání otce práva.

Protože byl Kaper židovského původu, uprchl v roce 1933 před nacisty do Paříže a pracoval pro francouzské režiséry. V roce 1935 přišla další osudová změna, kdy Louis B. Mayer, šéf studií Metro-Goldwyn-Mayer navštívil Paříž a nabídl Kaperovi práci v USA, kterou přijal a znamenala pro něj začátek jeho nejúspěšnějšího životního období. Po příjezdu do Států došlo k humorné, administrativní chybě. Protože úřady byly povinny používat psací stroj, museli se občané přizpůsobit klávesnici. Kaperovi zmizelo z křestního jména přeškrtnuté l a navíc bylo změněno poslední písmeno na u. Úředník prostě Kaperovi oznámil, že psací stroj je pokažený a písmeno w nenapíše, kdyby se rozkrájel. Toto jméno začal Kaper, který napsal v Americe téměř 150 skladeb, používat jako umělecké.

Dodnes je On Green Dolphin Street z filmu GREEN DOLPHIN STREET považována za jednu z nejlepších jazzových skladeb. Třikrát byl nominován na Oskara v kategorii za nejlepší filmovou hudbu. U nás např. velmi známý VZPOURA NA BOUNTY z Marlonem Brandem z roku 1962. Je rovněž autorem hudby k divácky vděčnému westernu CESTA NA ZÁPAD s Kirkem Douglasem a Robertem Mitchumem z roku 1967. V tuto dobu napsal též hudbu pro televizní seriál FBI s Efrem Zimbalistem mladším v hlavní roli. Byl to jeden z nejúspěšnějších projektů společností Quinn Martin Productions a Warner Bros. Television. V letech 1965 až 1974 vyprodukovala 238 dílů po 45 min!

Bronisław Kaper zažil zlaté časy Hollywoodu, svou prací se na nich i podílel. V roce 1972 napsal poslední hudbu pro film THE SALZBURG CONNECTION a odešel na odpočinek, později zemřel na rakovinu.


5.2.1902
Varšava, Ruské impérium
26.4.1983
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Bronislau Kaper csfd

The Salzburg ConnectionBrouk v hlavěCesta na západCosa Nostra, Arch Enemy of the FBIKontrapunktTobrukLord JimKisses for My PresidentVzpoura na BountyAdaTwo LovesAnděl chodil v červenémDomů z horTelefon Butterfield 8The ScapegoatZelené královstvíAuntie MameBratři KaramazoviDon't Go Near the WaterJet PilotThe Barretts of Wimpole StreetForever, DarlingNěkdo tam nahoře mě má rádThe Power and the PrizeThe SwanQuentin DurwardThe Glass SlipperThe ProdigalHer Twelve MenThem!LiliOdhalená stopaRide, Vaquero!SaadiaInvitationShadow in the SkyThe Wild NorthGrounds for MarriageMr. ImperiumThe Red Badge of CourageThree Guys Named MikeA Life of Her OwnKey to the CityKimThe Skipper Surprised His WifeTo Please a LadyMalayaThat Forsyte WomanThe Great SinnerThe Secret GardenB.F.'s DaughterHomecomingNásilný činCynthiaGreen Dolphin StreetVysoká zeďCizinecOdvážná LassieThe Secret HeartThree Wise Fools


Aktualizace osobnostního profilu Bronislau Kaper: 7.11. 2023 08:58