Dimitri Tiomkin (1894 - 1979)


Nejvýkonnější, nejplodnější a nejznámější skladatel vysoce kvalitní, krásné, emotivní filmové hudby, rodák z Ukrajiny, z městečka Kremenčuku - Dimitrij Zinovijevič Tiomkin se narodil v Carském Rusku 10. 5. 1894. Timo, jak mu říkali, vyrůstal s hudbou díky povolání matky, která byla nejen koncertní umělkyní, ale i učitelkou hudby a hry na klavír a zpěvu. Otec, který se s matkou rozvedl ještě před revolucí, byl slavný lékař - biochemik Paul Ehrlich, který se odstěhoval do Berlína, kde se znovu oženil. Timo se stal posluchačem „Petrohradské konzervatoře", a klavír studoval u tehdy věhlasných profesorů - německého umělce Felixe Blumenfelda a virtuozky Isabelle Venger. Na scéně koncertních sálů se objevil už jako malý kluk - byl ve svém věku uváděn jako zázračné dítě. Jeho učitelem se stal tehdy ředitel konzervatoře fenomenální skladatel Alexander Glazunov, u kterého studoval skladbu a jeho pozdější tvorbu svým způsobem - citovým ztvárněním značně ovlivnil.

Znechucen porevolučním stavem v Rusku, se rozhodl, že chce žít naprosto někde jinde, a v roce 1921 se mu podařilo dostat do Německa, k otci. Ten mu umožnil další studia u učitelů Hugo Leichenstritta, Egona Petri a Ferruccio Busoniho. Od roku 1922 už byl častým solistou Berlinské filharmonie. Koncertoval také ve Francii a Anglii, ale USA se stalo v roce 1925 jeho cílem. Odjel sem s tanečnicí a choreografkou Albertinou Rasch, se kterou se v tom samém roce oženil.

Společnost MGM učinila objednávku jeho manželce Albertině na asistenci choreografie v muzikálových novinkách a ve zvukových filmech, Tiomkin naopak získal zakázku na hudbu k pěti filmům. Ihned v závěsu se o jeho hudbu velice zajímala spol. Universal. Nicméně Timo chtěl koncertovat, takže se na čas vrací na koncertní scény v New Yorku a pro Florence Ziegfielda Jr. skládá populární hudbu a zpěvní party.

Dimitri se rozhodl pro filmovou hudbu, působí však na volné noze a z počátku se mu příliš nedaří prosazovat, nejen hudbu, ale i lepší výdělek pro skladatele, jehož hudba má být stěžejním základem pro celkovou atmosféru a vyznění děje. Tato představa byla bezezbytku splněna v hudebně-operetní formě, v kombinaci s výbornými operními zpěváky a herci - Jeanette MacDonald a Nelsonem Eddy v Naughty Marietta - 1935. I díky hudbě má film úspěch.


10.5.1894
Kremenčuk, Poltava Governorate, Ruské impérium
11.11.1979
Londýn, England, Velká Británie
Dimitri Tiomkin csfd

Great CatherineVálečný vůz36 HoursCircus WorldPád říše římské55 dní v PekinguWithout Each OtherDěla z NavaroneTown Without PityAlamoCo se nepromíjíPoutníci za sluncemPoslední vlak z Gun HilluRio BravoThe Young LandStařec a mořeNoční přepadeníPřestřelka u ohrady O.K.Wild Is the WindGigantPřesvedčeníTension at Table RockDoktorka ze Santa FéThe Court-Martial of Billy MitchellZemě faraonůA Bullet Is WaitingHis Majesty O'KeefeRozbouřené nebeThe Adventures of Hajji BabaThe CommandVražda na objednávkuAngel FaceBlowing WildJeopardyNávrat do rájeTake the High Ground!Zpovídám seBugles in the AfternoonLady in the Iron MaskMy Six ConvictsOcelová pastThe Four PosterThe Happy TimeV pravé poledneVysoké nebeVzpouraCizinci ve vlakuDrums in the Deep SouthMister UniverseOsudné dopolednePeking ExpressVěcChampagne for CaesarCyrano z BergerakuDakota LilGuilty BystanderMuži24 hodin do smrtiCanadian PacificChampion


Aktualizace osobnostního profilu Dimitri Tiomkin: 2.12. 2023 19:13