Martine Sarcey (1928 - 2010)


Martine Sarcey, vlastním jménem Martine Rouchaud, má na svém kontě více než sto prací pro film a televizi, v mládí se ale věnovala spíše divadlu, později ji proslavil především dabing. Její otec André Rouchaud byl podnikatelem, pěstoval ale společenské styky s řadou umělců, mezi jeho přátele patřil například slavný spisovatel Antoine de Saint-Exupéry, matka Françoise Brisson vycházela též z kulturního prostředí, její strýc Pierre Brisson byl vydavatelem deníku Le Figaro. Martine Rouchaud vyrůstala v Paříži, kde také vystudovala herectví na konzervatoři a jejím divadelním debutem byla hra Jeanne a její soudce od Thierry Maulniera. Představení režíroval její pozdější manžel Maurice Cazeneuve.

Ve světě filmu na sebe Martine Sarcey více upozornila s Hunebellovou komedií DEJTE SI POZOR, MÉ DÁMY (Méfiez-vous, mesdames!, 1963). Od té doby se před kamerou začala objevovat častěji, u nás jsme ji mohli vidět například po boku J. P. Belmonda ve filmu ZLODĚJ Z PAŘÍŽE (Le voleur, 1966), vícekrát ji ke spolupráci přizval režisér Michel Boisrond. V průběhu následujících let se stala vyhledávanou představitelkou postav atraktivních žen středního věku, u nás si ji diváci mohli připomenout například v komedii ZÁLETNÍK (Un élephant ça trompe énormément, 1976) s Jeanem Rochefortem v hlavní roli. Důležitou součástí její tvorby se stala také práce pro televizi a hlavní roli hrála v jedné z mnoha adaptací osvědčené literární předlohy NOSIČKA CHLEBA (La porteuse de pain, 1973), která byla v tomto případě natočena jako třináctidílný seriál. Z jejích kreací dam z vyšších společenských kruhů připomeňme císařovnu Eugenii, kterou hrála v televizním seriálu DOBRÝ DEN, PANE OFFENBACHU (Les folies Offenbach, 1977), nebo královnu Annu Rakouskou v seriálu MAZARIN (1978). Během osmdesátých let hrála Martine Sarcey ve filmu jen zřídka, objevila se ale v Lautnerově kriminálce VYVRAŽDĚNÝ DŮM (La maison assassinée, 1988).

Martine Sarcey v povědomí francouzské veřejnosti zůstává především díky práci v dabingu, jíž se věnovala od padesátých let. Nejčastěji dabovala hvězdnou Audrey Hepburn, namluvila ale i jiné americké herečky, například Shirley McLaine. Jejím hlasem z francouzských filmů často promlouvaly i mezinárodní hvězdy, jejichž francouzština byla pro potřeby producentů nevyhovující (například Nadja Tiller, Maria Schell, Elsa Martinelli nebo Sylva Koscina). Nejvíce ji ale proslavil seriál MOJE KRÁSNÁ ČARODĚJKA (Bewitched, 1964-1972), v němž několik let dabovala představitelku hlavní role Elizabeth Montgomery.

Svou divadelní dráhu ukončila Martine Sarcey Shakespearovou hrou Richard III., která se v letech 2005-2006 hrála na několika francouzských scénách. Před kamerou stála naposledy v rámci televizního seriálu DVOJÍ SPRAVEDLNOST (Engrenages), který se natáčí již od roku 2005, Martine Sarcey hrála v několika epizodách realizovaných krátce před jejím úmrtím v roce 2010. Martine Sarcey zemřela v Paříži 12. června 2010 ve věku 81 let. Za svou práci na jevišti byla v roce 1978 oceněna divadelní Cenou Béatrix Dusanne, v letech 1989 a 1990 byla dvakrát nominována na Molièrovu cenu, v roce 2004 ji pak získala za vedlejší roli v představení L'inscription prezentovaném na scéně Petit Montparnasse.


28.9.1928
Paříž, Île de France, Francie
12.6.2010
Paříž, Île de France, Francie
Martine Sarcey csfd

Les MensongesHumeurs et rumeursJ'ai pensé à vous tous les joursUn fils de notre tempsLa Maladie de SachsL'Enfant sageJefferson v PařížiSa dernière lettreKněžna AlexandraLa Maison assassinéeLes temps difficilesEn l'absence du peintreDans la citadelleFou comme l'oiseauCertaines nouvellesDeux lions au soleilLa Sourde oreilleLes folies du samedi soirCiao, les mecsTrocadero bleu citronLa Vie parisienneUn moment d'égarementLe voyage à l'étrangerNaše malé angličankyZáletníkDůležité je milovatLes Murs ont des oreillesRubáš nemá žádné kapsyAussi loin que l'amourIvettaLa fuiteMuž s transplantovaným mozkemDu soleil plein les yeuxUn jeu d'enferClérambardDon Juan revient de guerreSbohem, Berto!ZlodějFifi PírkoMéfiez-vous, mesdames !La Nuit des roisLa caméra explore le temps: Un meurtre sous Louis-PhilippeStvoření světaAlerte au deuxième bureauLes IntrigantesAgence matrimonialeProcès au VaticanKožená maskaDvojí spravedlnostDolmenBlandine, l'insoumiseDocteur SylvestreUne femme en blanc


Aktualizace osobnostního profilu Martine Sarcey: 23.2. 2024 18:30