Cécile Aubry (1928 - 2010)


Filmová kariéra francouzské herečky Cécile Aubry trvala jen několik málo let, její stopa (nejen) ve francouzské kinematografii je ale výrazná dodnes. Narodila se v Paříži jako Anne-José Madeleine Henriette Bernard, od dětství se věnovala tanci, později ve slavné škole René Simona studovala herectví. Ve svých dvaceti letech dostala první a hned hlavní filmovou roli. Do přepisu klasické literární látky pod názvem MANON (1949) ji obsadil režisér Henri-Georges Clouzot. Role Manon Lescaut se pro Cécile Aubry stala osudovou, protože film měl mezinárodní úspěch, dostalo se mu též několika ocenění a nadějná herečka prodělala raketový start mezi filmové hvězdy.

V polovině 50. let se Cécile Aubry provdala; jejím manželem se stal Brahim El Glaoui, který pocházel z významné marocké rodiny (jeho otec byl pašou v Marrákeši). Aubry po uzavření sňatku prakticky rezignovala na hereckou kariéru a k filmování se vrátila jen koncem padesátých let menšími úlohami ve dvou filmech. Její manželství skončilo rozvodem a herečka se začala věnovat psaní knih pro děti. Své dětské příběhy pak nabídla pro televizní zpracování a ve vlastní režii natočila seriál POLY NA CESTÁCH (Poly, 1961), kde hlavní dětskou roli hrál její syn Mehdi El Glaoui (*1956). O několik let později pak vznikl seriál BELLA A SEBASTIAN (Belle et Sébastien, 1965), znovu s Mehdim v hlavní roli. Oba seriály zaznamenaly v 60. letech značný úspěch po celé Evropě, vysílala je i tehdejší Československá televize.

Psaní knih se Cécile Aubry věnovala i nadále, příležitostně znovu pracovala také pro televizi, od poloviny devadesátých let o sobě dávala vědět již jen sporadicky a žila v soukromí. Zemřela na rakovinu plic v červenci roku 2010.


3.8.1928
Paříž, Île de France, Francie
19.7.2010
Dourdan, Francie
Cécile Aubry csfd

Le Jeune FabreSebastian a Marie MorganaSebastián mezi lidmiBella a SebastiánPolyC'est arrivé à 36 chandellesLa ironía del dineroTanz in der SonnePiovuto dal cieloBarbe-BleueBlaubartČerná růžeManonLe Petit Mouton de PelucheČarovný PolyBelle et SébastienMeiken Jolie


Aktualizace osobnostního profilu Cécile Aubry: 26.2. 2024 18:52