Mervyn LeRoy (1900 - 1987)


Americký režisér Mervyn LeRoy se narodil 15.října 1900 v San Franciscu do židovské rodiny. Jeho rodina po ničivém zemětřesení v roce 1906 přišla o veškerý majetek a tak již jako malý chlapec musel vydělávat na živobytí. Pracoval jako prodavač novin a později vystupoval ve vaudevillech jako herec a zpěvák. Do Hollywoodu se dostal začátkem 20. let díky svému bratranci, producentu Jesse Laskymu. LeRoy si ze začátku prošel různé profese ve filmové branži. Začínal například v kostymérně, filmové laboratoři, jako asistent kameramana, psal komické gagy a příležitostně se objevil v několika němých filmech jako herec.

Do 40. let vstoupil úspěšným snímkem WATERLOO BRIDGE (Valčík na rozloučenou) s Vivien Leighovou a Robertem Taylorem, následovaný žánrově podobným dílem BLOSSOMS IN THE DUST (Pošlapané květy) s Greer Garsonovou. V roce 1942 natočil drama RANDOM HARVEST (V zajetí minulosti) s Ronaldem Colmanem za který byl nominován na Oscara. Další úspěchy zaznamenal například životopisným snímkem MADAME CURIE s Garsonovou, nebo válečným dramatem THIRTY SECONDS OVER TOKYO (Třicet vteřin nad Tokiem).

V průběhu 50. let zabrousil svou tvorbou do několika žánrů, když nejprve natočil v Itálii první z řady výpravných historických filmů QUO VADIS?, následoval remake Seiterova muzikálu ROBERTA z roku 1935 pod názvem LOVELY TO LOOK AT (Krásná na pohled), filmový přepis Frimlovy opery ROSE MARIE, nebo komedie MR. ROBERTS (Pan Roberts), kterou dokončil za onemocnělého Johna Forda. Do žánru komedie se vrátil ještě začátkem 60. let snímky WAKE ME WHEN IT'S OVER s Jackem Wardenem a A MAJORITY OF ONE s Alecem Guinnessem.

V roce 1965 natočil drama MOMENT TO MOMENT (Od jedné chvíle k druhé) s Jean Sebergovou a po tomto filmu oficiálně ukončil kariéru. Přesto se na režisérské křeslo ještě vrátil v roce 1968, když ho požádal jeho "starý" přítel John Wayne o natočení několika scén ve snímku THE GREEN BERETS (Zelené barety). Během své kariéry LeRoy také stačil napsat dvě autobiografické knihy. První vyšla v roce 1953 pod názvem "It Takes More than Talent" a druhá "Take One, as told to Dick Kleiner" v roce 1974.


15.10.1900
San Francisco, California, USA
13.9.1987
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Mervyn LeRoy csfd

Moment to MomentMary, MaryGypsyA Majority of OneWake Me When It's OverThe FBI StoryHome Before DarkNo Time for SergeantsThe Bad SeedToward the UnknownDoktorka ze Santa FéRose MarieLittle WomenJohnny EagerPošlapané květyUnholy PartnersEscapeStand Up and FightV cirkuseČaroděj ze země OzDramatic SchoolFools for ScandalMr. Dodd Takes the AirThe Great GarrickThe King and the Chorus GirlThey Won't ForgetThree Men on a HorseFord Star JubileeThe House I Live InZelené baretyThe Devil at 4 O'ClockPan RobertsLatin LoversLovely to Look atMillion Dollar MermaidQuo VadisAny Number Can PlayEast Side, West SideHomecomingDesire MeWithout ReservationsTřicet vteřin nad TokiemMadame CurieV zajetí minulosti


Aktualizace osobnostního profilu Mervyn LeRoy: 26.2. 2024 05:35