Jean-Michel Basquiat (1960 - 1988)


Americký malíř s haitskými kořeny, autor graffiti a představitel neo-expresionalismu. Narodil se v Brooklynu, jeho otec pocházel z Haiti, matka byla Portorikánka. Díky rodičům hovořil i četl francouzsky, španělsky a anglicky. Od mládí se u něj objevilo umělecké nadání, v němž ho podporovala zejména matka. Od 70. let se věnoval pouliční malbě - graffiti. V r. 1978 odešel ze školy i z domova a začal žít s přáteli Al Diazem a Shanem Dawsonem. Živil se prodejem pohlednic a ručně malovaných triček a s přáteli založil hudební skupinu Gray. Zároveň se věnoval výtvarnému umění, na veřejnosti se poprvé představil v červnu 1980, kdy se účastnil výstavy The Times Square Show.

V roce 1982 se připojil k neo-expresionalistickému hnutí, chvíli byl přítelem tehdy ještě neznámé Madonny a navázal hluboké přátelství i uměleckou spolupráci s Andy Warholem. Během šesti let dokázal dosáhnout takových úspěchů a slávy, jako do té doby žádný afroamerický výtvarník. S tím, jak rostl zájem o jeho dílo, zvyšovala se i jeho závislost na kokainu a heroinu. Začal trpět depresemi a paranoiou, tyto stavy se ještě zhoršily po úmrtí Andyho Warhola v r. 1987. Basquiat zemřel na předávkování drogami ve svém atelieru 12. srpna 1988 ve věku 27 let.

V r. 1996 natočil režisér Julian Schnabel životopisný film BASQUIAT, v němž malíře ztvárnil Jeffrey Wright, zatímco Andyho Warhola představuje David Bowie. Posmrtně se Basquiat objevil ještě v dokumentární komedii CON ARTIST (2009).


22.12.1960
Brooklyn, New York City, New York, USA
12.8.1988
Brooklyn, New York City, New York, USA
Jean-Michel Basquiat csfd

New York Beat MovieJean-Michel Basquiat: King PleasureMake Me FamousThe PhotographKenny Scharf: When Worlds CollideBasquiat: Rage to RichesBoom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel BasquiatJean-Michel Basquiat: The Radiant ChildCon ArtistTV PartySuperstar: The Life and Times of Andy WarholJAY-Z: 4:44Blondie: RaptureBlondie: Greatest Video HitsBad Music Video TheatreBir Resim Bir Hikaye


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Michel Basquiat: 24.2. 2024 05:54