Colin Clive (1900 - 1937)


Colin Clive se narodil ve Francii jako Colin Genn Clive-Greig. Jeho otcem byl významný důstojník a Colinovi byla se samozřejmostí předurčena kariéra vojáka z povolání. Bezpochyby by se i vojákem stal, kdyby v jeho 16ti letech nedošlo k těžkému úrazu- Colin spadl z koně a ten mu svým tělem rozdrtil koleno. Do smrti měl Colin kvůli tomuto úrazu vážné zdravotní potíže.

Po čtyřech letech následovalo rovněž úspěšné pokračování, FRANKENSTEINOVA NEVĚSTA (1935), zatím ještě se stejným štábem i herci. Od třetího dílu totiž nastávaly velké změny, v první řadě v obsazení. Colin Clive byl totiž neodmyslitelně vázán s fenoménem jménem alkohol, a ten se mu stal osudným. Svými problémy s pitím se nikdy netajil a jeho kolegové se ho vždy snažili tolerovat. Mae Clarkeová, představitelka Henryho snoubenky Elizabeth, pro něj měla velké pochopení a vždy se snažila porozumět utrpení, které Colina provázello po celý život. Sama o něm tvrdila, že to byl ten nejkrásnější a nejsmutnější muž, jakého kdy poznala, a také že nikdy nezapomene na jeho něžný, sametový hlas.

Colin byl právem přirovnáván k osobnostem Dr. Jekylla a Mr. Hydea. Umělec s rozervanou osobností, bez ženy a přátel, který se v okamžik, kdy se napil, zcela změnil v jiného člověka. Během natáčení měli vždy všichni obavvy, že se Colin napije a celé natáčení bude ztracené. Deprese a pití ale vyrovnávala Colinova obrovská ambicióznost a ctižádostivost, díky kterým byl ochoten vydat ze sebe maximum a pracovat do úplného vyčerpání.

Colin Clive zemřel ve věku 37 let na následky alkoholismu, necelé dva roky po natočení druhého dílu Frankensteinovi nevěsty.


20.1.1900
St. Malo, Francie
25.6.1937
Los Angeles, California, USA
Colin Clive csfd

Frankensteinův duchHistory Is Made at NightThe Woman I LoveDobyvatel IndieFrankensteinova nevěstaMad LoveThe Girl from 10th AvenueThe Man Who Broke the Bank at Monte CarloThe Right to LiveThe Widow from Monte CarloJane EyreOne More RiverThe KeyJejí poslední rekordLooking ForwardLily ChristineFrankensteinThe Stronger SexKonec cestyStar Trek: EnterpriseCinemassacre's Monster MadnessHistorie hororuFrankenstein: A Cinematic ScrapbookHollywood Heaven: Tragic Lives, Tragic DeathsThe Horror ShowCommercial Entertainment Product


Aktualizace osobnostního profilu Colin Clive: 29.2. 2024 20:31