Mary Marquet (1901 - 1979)


Herečka Mary Marquet byla především významnou osobností francouzského divadla, a i když s filmovou kamerou přišla do kontaktu již jako velmi mladá v němé éře, výrazněji se ve filmu uplatnila až mnohem později po druhé světové válce, v soukromí svůj život spojila s několika zajímavými muži uměleckého světa. Mary Marquet pocházela z herecké rodiny, jejími rodiči byli herci Marcel Marquet a Louise Loisel. Narodila se jako Micheline Marguerite Delphine Marquet v ruském Petrohradě, kde tehdy její rodiče působili. Počátkem dvacátého století se rodina vrátila do Francie a Mary debutovala na divadelním jevišti po boku svých rodičů v Marseille v roce 1909. K herecké dráze ji později pobídla slavná Sarah Bernhardt, když ji slyšela recitovat verše. Mary Marquet začala studovat na pařížské konzervatoři, studium ale nedokončila.

Po smrti Edmonda Rostanda se Mary Marquet provdala za herce Maurice Escande (1892-1973), jejich manželství ale trvalo jen krátce a skončilo rozvodem v roce 1922, mimo jiné díky Escandově odlišné sexuální orientaci, což ale v té době bylo tabuizované téma. Novou láskou Mary Marquet se stal opět výrazně starší muž, významný herec a režisér Firmin Gémier (1869-1933), s nímž měla syna Françoise; nevzali se ale, protože Gémier byl již ženatý. Po první světové válce hrála Mary Marquet v divadlech Théâtre de Paris, Théâtre Antoine nebo Théâtre du Gymnase, k uměleckým vrcholům nastoupila triumfální cestu v roce 1922, kdy byla angažována do Comédie Française, kde strávila přes dvacet let. Repertoárové zaměření nejslavnější francouzské divadelní scény poskytlo Mary Marquet řadu příležitostí v osvědčené domácí i světové klasice, zvláště ve třicátých letech zazářila titulními rolemi v Racinově hře Andromachově a Hugově dramatu Lukrécie Borgia.

Firmin Gemier zemřel v roce 1933 a nedlouho nato se Mary Marquet znovu provdala, jejím druhým manželem se stal slavný charakterní herec Victor Francen (1888-1977), jejich bouřlivé manželství ale ztroskotalo nedlouho poté. Dalším mužem jejího života se stal významný politik André Tardieu (1876-1945), který byl třikrát francouzským premiérem. Do této doby spadá i Maryina první hlavní role ve filmu; tu jí nabídl průkopník francouzské kinematografie Léonce Perret v jednom ze svých posledních děl, SAPHO (1934).

Jako pro řadu jiných hereček, tak i pro Mary Marquet byla zlomem v kariéře i osobním životě doba německé okupace Francie, u ní ale trochu jiným způsobem. Její syn François se zapojil do aktivního odboje, zatímco ona zůstávala hvězdou Comédie Française. François byl zatčen a nakonec zemřel v koncentračním táboře v Buchenwaldu. V zájmu jeho záchrany Mary Marquet kontaktovala okupační orgány a později před soudem přiznala, že se jistým způsobem dopustila kolaborace. Z Comédie Française byla propuštěna v roce 1944 a až do ledna 1945 byla pro obvinění z kolaborace vězněna. Návrat na velká jeviště se jí nepodařil a po válce hrála na okrajových scénách.


13.12.1901
Petrohrad, Ruské impérium
29.8.1979
Paříž, Île de France, Francie
Mary Marquet csfd

Une fille cousue de fil blancCasanova Federica FellinihoAkce Lady MarlèneMalin plaisir, LeMonsieur JadisLa Merveilleuse visiteLe polygamePar ici la monnaieVrtohlavá ovceVisite de la vieille dame, LaBruno, l'enfant du dimancheCe sacré grand-pèreCombinards, LesVelký flámZahradník z ArgenteuilŽivot na zámkuLandruArsen Lupin kontra Arsen LupinNous irons à DeauvilleAu voleur!Drôles de phénomènesQuelle sacrée soiréeLe secret de Soeur AngèleParis canailleZákon ulicLes Hommes en BlancSi Versailles m'était contéLettre ouverteMinuit... Quai de BercyDrôle de noceFoyer perduPiédalu fait des miraclesUn jour avec vous84 prend des vacances, LeInterdit au publicSaphoVoyante, LaFerme du choquart, LaPaul et VirginieUn curé de chocLucien LeuwenService des affaires classées, LeVyšetřovaní komisaře MaigretaQuelle famille!SvatouškovéPosledních pět minutBonne nouvelle, LaDe medeminaars


Aktualizace osobnostního profilu Mary Marquet: 18.11. 2023 15:10