Giorgio Moroder 83 let


Giorgio Moroder se narodil 26. dubna 1940 v Ortisei v Itálii jako Hansjörg Moroder. Proslavil se jako zpěvák, hudební producent, skladatel pro film a hráč na syntezátor. Moroder je držitelem několika cen, včetně tří Oscarů. Kromě syntezátorů je známý i ve hře na kytaru a mezi hudební žánry, které jej proslavily, patří hlavně pop, disco a elektronická hudba. Během své hudební kariéry složil velké množství písní, spolupracoval s řadou dalších hudebníků (mj. Donna Summer, Elton John, Cher, Falco, Barbra Streisand...) a vydal několik úspěšných alb.

V Německu, konkrétně v Mnichově, pak založil na začátku 70. let své vlastní studio "Musicland", které poskytovalo zázemí celé škále hudebníků a hudebních skupin a v první polovině 70. let se začal věnovat i skládání hudby pro film. Velkého úspěchu dosáhl hned v roce 1978, kdy složil hudbu pro film PŮLNOČNÍ EXPRES a získal za ní oscara. Po tomto úspěchu následovaly další známé filmy, u nichž je hudební doprovod velmi důležitý, např. AMERICKÝ GIGOLO (1980), KOČIČÍ LIDÉ (1982), ZJIZVENÁ TVÁŘ (1983), ELEKTRICKÉ SNY (1984) či DO ÚTOKU (1987). Coby spoluautor je, společně s němcem Klausem Doldingerem, zapsán pod hudbou k filmu NEKONEČNÝ PŘÍBĚH (1984). Druhého oscara své kariéry získal za píseň "Flashdance... What a Feeling" k notoricky známému romantickému muzikálu FLASHDANCE (1983). Třetího (a zatím posledního) oscara získal za slavnou romantickou píseň "Take My Breath Away" z filmu TOP GUN (1986). Na tomto filmu se sice coby skladatel hudebního doprovodu nepodílel, ale jeho píseň se stala kultovní a řada diváků si ji při jejím poslechu spojí právě s tímto filmem.

Od 90. let se již Moroder skládání filmové hudby tolik nevěnuje, ačkoliv se stále jedná o velice plodného autora (hudba pro televizi či pro jiné interprety) a navíc jsou jeho skladby neustále citovány a používány v jiných filmech či seriálech. Doba 80. let a její nezaměnitelná atmosféra, k níž neodmyslitelně patří právě i Moroderova hudba, je už dávno pryč a kdoví, zda-li se Moroder ještě někdy vrátí, aby za zvuků syntezátorů opět vehnal nostalgii do srdcí svých fanoušků a hlavně filmových diváků.


26.4.1940
Ortisei, Trentino-Alto Adige, Itálie
Giorgio Moroder csfd

Tomboy: Příběh pomstyJackpotStellaSázkařMambaDo útokuDům za všechny penízeElektrické snyNekonečný příběhFlashdanceTaxikářiZjizvená tvářKočičí lidéAmerický gigoloLiščataPůlnoční expresDie KlosterschülerinnenMetropolisKrálovna jihuSaviano racconta ScarfaceCat People: An Intimate Portrait by Paul SchraderImpressionen unter WasserVon Kastelruth nach HollywoodOswalt Kolle: Liebe als GesellschaftsspielRock and Roll Hall of Fame Induction CeremonySteve'n'Seagulls: Danger ZoneGiorgio Moroder feat. Kylie Minogue - Right Here, Right NowSamantha vs. Sabrina: Call MeSheena Easton: Giving Up Giving InFalco & Brigitte Nielsen: Body Next to BodyKenny Loggins - Meet Me HalfwaySammy Hagar - Winner Takes It AllBerlin - Take My Breath AwayFrida: To Turn the StoneValérie Čižmárová: Léta letíDonna Summer: Love to Love YouThe Sparks Brothers100 Greatest Dance Songs of Rock & RollMadonna: The Virgin StoryJak se kalila hudbaPopStoryAmerická 70. létaDaft Punk UnchainedWhat Difference Does It Make? A Film About Making MusicThe Joy of DiscoScarface: CreatingPříběh pop musicModulationsTop TenBehind the MusicIntimate PortraitBiography


Aktualizace osobnostního profilu Giorgio Moroder: 11.4. 2024 11:26