Eduard Nikolajevič Artěmjev (1937 - 2022)


Eduard Nikolajevič Artěmjev  (Эдуард Николаевич Артемьев) se narodil 30.listopadu 1937. Eduard je ruský skladatel, který skládá elektronickou hudbu a filmovou hudbu. Mimo Rusko je většinou známý pro svou hudbu k filmům jako je Solaris, Sibiriáda, Stalker nebo Unaveni sluncem.

Poté díky spolupráci s režisérem Andrejem Tarkovským se v roce 1970 stal známým skladatelem. Z Tarkovského filmů složil soundtrack k  filmu Solaris, Zrcadlo a Stalker. Později psal soundtracky pro Andreje Končalovského a Nikitu Michalkova. Jeho hudba k filmům a hudba (samostatně) získala řadu ocenění, jako třeba tři Niky (což je prestižní filmová cena udělovaná Ruskou filmovou akademií v Moskvě) nebo v roce 2001 vyhrál zvláštní stříbrnou cenu Sv. Jiří na 23. Moskevském mezinárodním filmovém festivalu.

V poslední době licenzoval několik úryvků ze soundtracku Solaris za účelem jejich použití ve španělském filmu El Cosmonauta, který měl premiéru 14.5. 2013.


30.11.1937
Novosibirsk, Rusko, Sovětský svaz
29.12.2022
Moskva, Rusko
Eduard Nikolajevič Artěmjev csfd

GerojBílé noci pošťáka Alexeje TrjapicynaÚžehLegenda 17Oko za okoUnaveni sluncem 2: OdporNikto, krome nas…DvanáctGljaněcKaderŘidič pro VěruDům bláznůBílé pekloMamaLazebník sibiřskýOdysseusBurial of the RatsUnaveni sluncemGrech. Istorija strastiLimitaDaleko ot Sankt-PeterburgaDouble JeopardyAvtostopPříběh géniaUrgaUvnitř kruhuŠtempHeart of the DealPalachGraňHomer a EddieMěsto ZeroNěčistaja silaPěred rassvetomTři správné kartyVolja VselennojDva v slzavém údolíKoněc večnostiKresloBez sroka davnostiChelovek na mototsikleKurýrMy věsely, sčastlivy, talantlivy!Plata za projezdSekunda na podvigZemlja mojego dětstvaŽalobaDoktor Jekyll a pan HydeGobseckMimo určený cílPosledňaja inspekcijaSbohem, zeleni létaSinusSoučastije v ubijstveČužoj zvonokMládí géniaNeviditelnýNávrat z kosmuSjem stichijBeze svědků


Aktualizace osobnostního profilu Eduard Nikolajevič Artěmjev: 30.3. 2024 00:37