Jon Brion 60 let


Hudební skladatel, producent a především multiinstrumentalista Jon Brion vyrůstal v hudební rodině. Jeho otec byl vedoucím Yalského koncertního a pochodového orchestru, jeho matka zpívala v jazzových kapelách. Bratr Randy je dirigentem v L.A. a sestra Laurie je profesionální houslistkou. Mladý Jon však, na rozdíl od svých sourozenců, nedokázal na hudebních školách přistoupit na zaběhlé praktiky a instrukce školního systému.

Improvizaci se učil například tak, že při vysedávání na gauči u televize se pokaždé snažil zahrát na vypnutou elektrickou kytaru ty melodie, které právě zněly během reklam. Během několika let se tak dostal do bodu, kdy byl schopný zahrát cokoli slyšel. Jako další cíl si zvolil zdokonalit svůj mozek ve zvládání více věcí najednou. Díky těmto schopnostem začala jeho spoluprácce s nahrávacím studiem na západním pobřeží, které vyústilo v Brionův přesun do Los Angeles.

V současnosti můžete Jona Briona vidět v jeho proslulých pravidelných hudebních večerech v losangelském klubu Largo, které jsou založeny na jeho schopnosti ovládat více nástrojů, a vytvářet díky nim zasmyčkované a překvapivě navrstvené hudební celky. Často je označován (jako mnoho extrémně nadaných hudebníků) za šíleného génia. Sean Lennon o něm při jejich společné spolupráci prohlásil, že je to zázračný mimozemšťan. Známý je také například jeho výstřelek, kdy vystupoval převlečný za Toma Waitse a hrál skladby Radiohead.

Nejznámnější je ovšem díky komponování hudby k filmům. K jeho hudebním dílům patří například soundtrack k filmu OPILÍ LÁSKOU. Za největší úspěchy lze však považovat jeho hudba ke Gondryho snímku VĚČNÝ SVIT NEPOSKVRNĚNÉ MYSLI a k Andersonově MAGNÓLII (za ni byl nominován na Grammy). Jako hudební producent spolupracoval například s Kanye Westem na jeho albu Late Registration nebo s britskou kapelou Keane.


11.12.1963
Glen Ridge, New Jersey, USA
Jon Brion csfd

Bláznův rájKryštůfek RobinUtop se, nebo plavLady BirdWilsonVykolejenáPozdravy ze spermabankyNorman a duchovéBudoucnostBenga v zálozeBratři z donuceníSynecdoche, New YorkRozchod!Mám rád HuckabeesVěčný svit neposkvrněné mysliOpilí láskouMagnoliaGamblerJohn Mulaney: The Comeback KidReggie Watts: You Gotta MoveJon Brion - Here We GoCurmudgeonsLáska mezi kapkami deštěGlago's GuestPunch-Drunk Love: 12 ScopitonesKomiciHříšné nociMichel Gondry, Do It YourselfJeen-yuhs: Trilogie o Kanye WestoviHeaven Adores You: An Elliott Smith ProjectFinding KraftlandThat Moment: Magnolia DiaryOff Camera with Sam JonesReal Time with Bill Maher


Aktualizace osobnostního profilu Jon Brion: 13.10. 2023 06:37