Lennie Niehaus (1929 - 2020)


Lennie Niehaus se narodil 11. Června 1929 v St. Louis v Missouri. Jde o nadšeného milovníka jazzu a blues. V 50. letech se Niehaus setkal při vykonávání vojenských poviností s Clintem Eastwoodem. Niehaus tehdy sloužil u vojenského letectva a Eastwood byl mladý rekrut. Dohromady je svedla právě společná láska k jazzu. Jejich společné přátelství trvalo spoustu let, ale jejich spolupráce na filmech se naplno rozběhla až v roce 1984, kdy Niehaus zkomponoval hudbu pro Eastwoodův temný kriminální thriller STAHUJÍCÍ SE SMYČKA (TIGHTROPE). Od této doby se z obou umělců stali kolegové na plný úvazek a Niehaus byl pro Eastwooda dvorním skladatelem v nadcházejících dvaceti letech.

Asi největší úspěch Lennieho Niehause přinesl rok 1992, kdy zkomponoval hudbu k Oscary ověnčenému snímku NESMIŘITELNÍ (UNFORGIVEN) a definitivně se zařadil do první ligy hollywoodských skladatelů. V dalších letech se Niehaus podílel na snímcích DOKONALÝ SVĚT (A PERFECT WORLD - 1993), MADISONSKÉ MOSTY (THE BRIDGES OF MADISON COUNTY - 1995), ABSOLUTNÍ MOC (ABSOLUTE POWER - 1997), PŮLNOC V ZAHRADĚ DOBRA A ZLA (MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL - 1997) či PRAVDA ZABÍJÍ (TRUE CRIME - 1999).

Lennie Niehaus je znám pro své temné tóny a podmanivou hudební linku, přičemž je schopen zakomponovat do hudby i latinsko - americké prvky. V roce 2000 složil hudbu k dalšímu snímku Clinta Eastwooda. Tentokrát šlo o hvězdně obsazené drama VESMÍRNÍ KOVBOJOVÉ (SPACE COWBOYS). V dalších letech se Niehaus trošku upozadil, ale stále spolupracuje na filmech Clinta Eastwooda, ikdyž dnes už nebývá označován jako autor hudby, ale spíše jako hudební konzultant.


11.6.1929
Saint Louis, Missouri, USA
28.5.2020
Redlands, California, USA
Lennie Niehaus csfd

Oprah Winfrey Presents: Mitch Albom's For One More DayKrvavá stopaVesmírní kovbojovéJack BullPravda zabíjíPocahontas 2: Cesta domůTěžké časyZprostředkovatelAbsolutní mocPůlnoc v zahradě dobra a zlaSoukromé očkoTitanicŠílený kůňMadisonské mostyDokonalý světOpojný životNesmiřitelníBílý lovec, černé srdceZelenáčBirdThe Child SaverEmanonBojové nasazeníChlapec - krysaPříliš mladý aby zemřelBledý jezdecSesame Street Presents: Follow That BirdStahující se smyčkaV žáru velkoměstaComanche MoonNeuvěřitelné příběhyFaerie Tale TheatreClint Eastwood: The Man From MalpasoAmerican Masters


Aktualizace osobnostního profilu Lennie Niehaus: 6.10. 2023 13:48