Riz Ortolani (1926 - 2014)   † 87 let


Všestranný italský skladatel, hudební aranžér a dirigent, jehož tvorba stojí rozkročena mezi filmem a divadlem a zahrnuje klasickou i televizní hudbu se narodil jako Riziero Ortolani v přístavním městě Pesaro poblíž Rimini. Byl nejmladším z šesti bratrů. Otec miloval operu. Ve dvanácti byl přijat na Rossiniho konzervatoř (Pesaro je rodištěm slavného skladatele Gioacchina Rossiniho), kde studoval kompozici a flétnu. Studium ukončil v 19 letech a nastoupil jako první flétnista v orchestru města. Od 22 let působil v Římě jako pianista – hrál k tanci - a později se připojil ke skupině mladých hudebníků ve vysílací stanici RAI. Zde brzy zaujal vedoucí pracovníky a byl pověřen vedením jazzově-symfonického orchestru. V raných padesátých létech založil a vedl populární jazzovou kapelu.

Ortolani složil hudbu k více než dvěma stovkám filmů. Mezi nejznámější patří tragikomedie SVÁTEČNÍ VYJÍŽĎKA (1962) s Vittoriem Gassmanem a Jeanem-Louisem Trintignantem, gotický horor DANZA MACABRA (1964), hvězdami nabitý ŽLUTÝ ROLLS-ROYCE (1964) – Zlatý glóbus za píseň "Forget Domani" + nominace na Zlatý glóbus pro "The Yellow Rolls Royce", drsný dokument AFRICA ADDIO (1966), italoněmecký western I GIORNI DELL'IRA (1967) s Lee Van Cleefem a Giulianem Gemmou, válečné drama ANZIO (1968) s Robertem Mitchumem a Peterem Falkem, BRATR SLUNCE, SESTRA LUNA (1972) o životě svatého Františka z Assisi, krimi VALACHIHO SVĚDECTVÍ (1972) s Charlesem Bronsonem a Lino Venturou a konspirační thriller MÁM STRACH (1977).

V Evropě vůbec skládal hudbu převážně k spaghetti westernům, kriminálkám, giallo filmům a hororům. Známý je taky jeho hudební doprovod k historickému dramatu BOJ O ŘÍM I. (1968), BOJ O ŘÍM II. (1969), k westernu OLD SHATTERHAND (1964) či k povídkové komedii SEDMKRÁT ŽENA (1967), ve které se kromě Petera Sellerse nebo Philippa Noireta objevil opět i "Old Shatterhand" Lex Barker. Slavná skladba zazněla ve westernu situovaném do Brazílie PÍSEŇ OHLAŠUJE POMSTU (1970) a známá a hojně využívaná je jeho úvodní syntezátorová sekvence z kontroverzního hororu KANIBALOVÉ (1980) Ruggera Deodata.

Jeho výbušné kytarové medlodie k spaghetti westernům a nejen ty využil Quentin Tarantino ve filmech KILL BILL: VOLUME 1 (2003), KILL BILL: VOLUME 2 (2004), HANEBNÝ PANCHARTI (2009) a NESPOUTANÝ DJANGO (2012). Píseň "Oh My Love" v provedení jeho ženy se objevila na soundtracku krimi thrilleru DRIVE (2011). Spolupracoval s režiséry jako Vittorio De Sica, Dino Risi, Franco Zeffirelli, Terence Young a Edward Dmytryk. Dlouhé a plodné umělecké partnerství udržoval s Damianem Damianim (od první řady u nás ve své době velice populárního seriálu "Chobotnice" (1984)) a, zejména v posledních letech, s Pupim Avatim.


25.3.1926
Pesaro, Itálie
23.1.2014
Řím, Lazio, Itálie
Riz Ortolani csfd

Giovannin otecIl nascondiglioVečeře s tou pravouDruhá svatební nocMa quando arrivano le ragazze?La rivincita di NataleSrdcem jindeI cavalieri che fecero l'impresaAma il tuo nemicoLa via degli angeliGrandes ocasionesVe svatební denDynastie RicordiůFermo posta Tinto BrassVoyeurMagnificatBratři a sestryL'angelo con la pistolaMichelangeloPaprikaÚctyhodná ženaFredda mattina di maggio, UnaIl sole buioKrokodýl zabiják 2Nel giardino delle roseTop Model 2Gioco al massacroI Ragazzi di via PanispernaKrokodýl zabijákPříběh chlapců a dívekCollina del diavolo, LaSposiUna casa a RomaLáska a vášeňSporca insegna del coraggio, LaUltimo minutoVe slabé chvilceVyšetřováníDomenica sì, UnaRegalo di NataleFesta di laureaMirandaČelní zásahGiuseppe Fava: Siciliano come meImpiegatiMy třiTuaregVálečníci roku 20721919, Kronika úsvituDívka z TerstuZederŠkolní výletI camionistiPiù bello di così si muorePorca vaccaValentinaAiutami a sognareCappotto di legno, IlMadhouseMiele di donna


Aktualizace osobnostního profilu Riz Ortolani: 25.4. 2024 19:34