David Hemmings (1941 - 2003)


David Hemmings, syn prodavače koláčů, už od dětských let zpíval v operním sboru. Roku 1954 se dokonce zúčastnil jako člen English Opera Company evropského turné s inscenací Brittenovy opery Otočení šroubu na motivy novely Henryho Jamese.

Mezinárodní hvězdu z něho však učinila teprve postava módního londýnského fotografa Thomase, jehož objektiv zachytí v parku při sledování milenecké dvojice (Vanessa Redgraveová a Ronan O'Casey) tajemnou vraždu, v kultovním snímku podle novely Julia Cortazara Zvětšenina v režii M. Antonioniho.

Na sklonku 60. let patřil k nejvyhledávanějším anglickým hercům. Jako by přenášel z civilu do svých většinou tragických postav na plátně něco z vlastního nepokoje, nerovnosti a podrážděné nespokojenosti: ctižádostivý a věrolomný Artušův levoboček Mordred, který v touze po moci a trůnu rozeštve rytíře kulatého stolu mezi sebou i proti králi (Richard Harris), ve filmové verzi Hartovy a Loeweho muzikálové variace na artušovskou legendu Král Artuš a jeho družina (režie J. Logan); kapitán husarského pluku Lewis Nolan, který jako první padne v nesmyslném útoku, v dramatu z krymské války Útok lehké kavalerie (režie T. Richardson); anglický výsadkář John, počínající si při střetu s německými vojáky jako chladnokrevný zabiják, v působivém válečném dramatu podle románu Alana Whitea Umírání za dlouhého dne (režie P. Collinson); anglosaský panovník Alfréd, jemuž se podařilo zvítězit nad Dány a sjednotit zemi, v historickém dramatu Alfréd Veliký (režie C. Donner).

Se svým obchodním partnerem Johnem Dalym založil 1967 dodnes fungující filmovou společnost Hemdale, z níž o tři roky později odešel. S přibývajícími lety (a kilogramy) se postupně přehrál do charakterních úloh, ale především se postavil na druhou stranu kamery.


18.11.1941
Guildford, Surrey, England, Velká Británie
3.12.2003
Bukurešť, Rumunsko
David Hemmings csfd

PosedláLiga výjimečnýchNepíchejte do FrankiehoEquilibriumGangy New YorkuLenny BlueNakládačka 2: Zpátky na ledRomantikFotbal za mřížemiSmrt Jacka DoddseSpy GameGladiátorThe Vanishing ManPřípad vražedné mánieThe Turn of the ScrewDuhaHarry's Hong KongThree on a MatchBeverly Hills Cowgirl BluesThe Key to RebeccaAirwolfCalamity JaneMuž, žena a dítěPrisonersBeyond Reasonable DoubtPodivný případ dr.Jekylla a pana HydaTemné sílyCharlie MuffinVražda na úrovniŽízeňClouds of Glory: The Rime of the Ancient MarinerKrásný gigolo, ubohý gigoloLes Liens du sangPower PlayCesta rajské smrtiHon na podvodníkyOstrovy uprostřed prouduPrinc a chuďasThe DisappearanceThe SqueezeDream of Living, AThe Old Curiosity ShopTmavě červenáNo es nada, mamá, sólo un juegoOhrožení BritannicuVoicesThe Love MachineUnman, Wittering a ZigoOpři se o měZlomek strachuAlfréd VelikýThe Best House in LondonBarbarellaJen když se chechtámUmírání za dlouhého dneÚtok lehké kavalerieCamelotEye of the DevilZvětšeninaBe My Guest


Aktualizace osobnostního profilu David Hemmings: 24.2. 2024 18:50