Jiří Vala (1926 - 2003)


Jiří Vala se narodil 27. listopadu 1926 ve slovenském Popradu důstojníkovi z povolání. Rodina se často stěhovala a už za studií tíhl k divadlu (statoval v pražské Uranii). Opustil však v kvintě gymnázium a přešel jako herec stavěč kulis do Divadla pražských předměstí (1942 – 1943). V roce 1943 se dostal na pražskou Konzervatoř, kterou absolvoval roku 1947. Poté vystřídal řadu rozličných angažmá.

Do šedesátých let vytvářel na prknech různé postavy současných mladých hrdinů, mužných, energických a také důvěřivých. Vytvářel role Petra („Deník Anny Frankové“), Evžen Grant („K domovu se dívej, anděle…“). Později vyzrál k charakterním rolím nejlepších světových a českých dramatiků. Tyto postavy byly hluboce promyšlené a kladly důraz na projev (Jan Hus v Tylově „Janu Husovi“, Hakon Hakonssön v Ibsenově „Nápadnících trůnu“, Platonov v Čechově „Ach, ten Platonov“).

Skvěle se také zhostil komediálních rolí – například jako Petruccio v Shakespearově „Zkrocení zlé ženy“. V ND byly jeho nejvýznamnější postavy Antonína Havla (v Jiráskově „Vojnarce“), Pierra Bezuchova (v Tolstojově „Vojně a míru“) a Filipa Dubského (v „Našich furiantech“ Ladislava Stroupežnického). Řadu let působil jako pedagog na Konzervatoři Praha (1972 – 1986). V dobách své aktivní činnosti působil rovněž v kulturních brigádách a pomáhal zakládat soubory lidové tvořivosti.

Ve filmu se poprvé objevil v roli Mirka v agitce ZÍTRA SE BUDE TANČIT VŠUDE (1952). V padesátých a šedesátých letech vytvářel role mladých hrdinů: Miloše v Tomanově TANKOVÉ BRIGÁDĚ (1955), Mirka Helebrandta v ŽIŽKOVSKÉ ROMANCI (1958), Jana v TOUZE (1958) Vojtěcha Jasného, Zdeňka Lenharta v DOMĚ NA OŘECHOVCE (1959) Vladimíra Delonga, Františka Krále alias Franze Königa ve SMYKU (1960) – u tohoto filmu byl také spoluautor námětu a scénáře, Frantu ve Vávrově POLICEJNÍ HODINĚ (1960), kapitána Exnera v Novákově kriminálce POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE (1967). Jeho nejslavnější a nejvýznamnější rolí tohoto období, která se stala i jeho životní rolí, byla postava neohroženého pohraničníka strážmistra Karla Zemana v Kachyňově dramatu KRÁL ŠUMAVY (1959).


27.11.1926
Poprad, Československo
15.11.2003
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Vala csfd

Otravný víkendVrať se do hrobu!Marie StuartovnaBoganDům na SahařeKámen a růžeSardinky aneb Život jedné rodinkySvětlo v tmáchCucarachaMarné cesty holubůČarodějky z Greenham CommonSvatbaDevátá smrtDva útržky ze života mužeKudláčkova metodaNota bene, JanParcela 60, katastr LukovicePouť králůPředehraTajemství kojenceVítr v kapseČas na hodináchAž já budu velkáKonečné rozhodnutíSoví hnízdo1. máj 1890Anna proletářkaPlná bílá čáraDnes v noci hvězdy nezhasnouNa dvoře vévodskémNositelé zeměkouleOsamělý jezdecPoprask na silnici E 4Svatební skandály slečny JuliányZastřený barevný světZákon rovnostiCukrárnaJulie pod balkonemMedaile za všední dnyDěd, otec a synPodivný výletRána jistotyŠestapadesát neomluvených hodinBouřlivé vínoKdy začínáme žít jinakO stříbrném kamínkuPreclíková válkaVedlejší cestaZ nocí požárůZvonění na zvonkyŠpanělská hraAť hodí kamenemBouřlivá nocDocela malý zlepšovákKlec pro dva slavíkyMlynářka z GranadyRaněný lučištníkKonec semestruKrálovské řáděníPozdní léto


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Vala: 5.11. 2023 07:04