Warren Ellis 59 let


Australský hudební skladatel a multi-instrumentalista Warren Ellis (mezi nástroje, které ovládá, patří např. housle, mandolína, kytara, piano a flétna) se narodil ve městě Ballarat, nacházející se ve státě Victoria. Toto město je především vyhledávanou turistickou atrakcí, protože se zde nachází unikátní „open-air“ muzeum Sovereign Hill, podrobná a názorná dokumentace období zlaté horečky.

Navzdory všem výhodám, které kariéra solitérního umělce nabízí, Ellis po určité době zakotvil v Melbourne a začal působit v několika místních skupinách. První velký projekt pro něj znamenala skupina Dirty Three, kterou v roce 1992 založil společně s Mickem Turnerem a Jimem Whitem. Po hudební stránce se tito pánové již od začátku profilovali jako neskutečně zajímavé uskupení. Skladby byly výhradně instrumentální, žánrově mísící experimentální rock a folk, prosycený zádumčivou, často až do melancholie přecházející atmosférou.

I když je statut Dirty Three nesporný (skupina stále koncertuje a vydává desky), Ellisův charakteristický plnovous si většina lidí spojí spíše s Nickem Cavem a jeho doprovodnou kapelou The Bad Seeds. První album, k jehož nahrávání byl přizván, bylo Murder Ballads (1996) a po společném turné již nic nebránilo tomu, aby se stal plnohodnotným členem skupiny. Ellis mimo jiné také figuruje v projektu Grinderman, což je taková agresivnější a zemitější obdoba Nick Cave and The Bad Seeds.

V posledních letech se Ellisovo tvůrčí úsilí přesunulo do oblasti filmové hudby. Debutem se pro něj stalo australské drama PRAISE (1998), k němuž napsal hudbu ještě se svým spoluhráčem z Dirty Three Mickem Turnerem. Následovala několikaletá pauza, po které přišla trojice velmi úspěšných filmů, na nichž Ellis spojil své kompoziční schopnosti s Nickem Cavem. První bylo drama Johna Hillcoata PROPOSITION (2005), které těmto dvěma muzikantům vyneslo ocenění od AFI (Australský filmový institut) a Inside Film Awards za nejlepší hudbu. Následoval atmosférický western ZABITÍ JESSEHO JAMESE ZBABĚLCEM ROBERTEM FORDEM (2007) a potom v roce 2009 hudba k post-apokalyptickému dramatu CESTA (ocenění za nejlepší hudbu na Kermode Awards).


14.2.1965
Ballarat, Victoria, Austrálie
Warren Ellis csfd

BlondýnkaDjangoGauguin - Voyage de TahitiKrálovéWar MachineWind RiverBad GirlZa každou cenuMustangDaleko od lidíQuelques heures de printempsZemě bez zákonaDny milostiCestaZabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem FordemPropositionPraiseMonstrumMarsThis Much I Know to Be TrueJizvy Aliho BoulalySněžný levhartTímhle vlakem jeduEcco HomoProphet's PreyNick Cave: 20 000 dní na ZemiBiopohřbyWest of MemphisThe English SurgeonP.O.V.Nick Cave and the Bad Seeds: Higgs Boson BluesNick Cave: Jubilee StreetNick Cave and the Bad Seeds: More News from NowhereNick Cave and the Bad Seeds: Babe, I'm on FirePitchouneI Want EverythingDistant Sky: Nick Cave & The Bad Seed živě z KodaněNick Cave: One More Time with FeelingDo You Love Me Like I Love You, Part 1: From Her to EternityDo You Love Me Like I Love You, Part 2: The Firstborn Is DeadDo You Love Me Like I Love You, Part 3: Kicking Against the PricksDo You Love Me Like I Love You, Part 4: Your Funeral... My TrialNick Cave and the Bad Seeds - koncert v LondýněNick Cave & The Bad Seeds - Girl In AmberNick Cave & The Bad Seeds - I Need YouNick Cave & The Bad Seeds - Jesus AloneGrinderman: Heathen Child


Aktualizace osobnostního profilu Warren Ellis: 19.11. 2023 13:20