Françoise Christophe (1923 - 2012)


Francouzská herečka Françoise Christophe pochází z Paříže a první kroky na cestě k herectví absolvovala navštěvováním slavné školy René Simona, následně prošla průpravou v Théâtre de Montparnasse pod vedením Luciena Nata. V roce 1941 nastoupila ke studiu na pařížské Národní konzervatoři, kterou později dokončila získáním druhé ceny v oboru komedie. Mezitím debutovala i před filmovou kamerou a mezi chovankami penzionátu se spolu s dalšími později slavnými herečkami objevila v romantické komedii PRVNÍ DOSTAVENÍČKO (Premier rendez-vous, 1941).

Z její další spolupráce pro film stojí za zmínku romantická veselohra KRÁSNÝ PŘELUD (La belle image, 1950), v níž vytvořila ústřední pár s Franckem Villardem, dvakrát točila také s Jeanem Gabinem, setkali se spolu u filmů VICTOR (1951) a BURZIÁNI (Les grandes familles, 1958). Naši diváci si ale Françoise Christophe spíše připomenou až pozdějšími rolemi v dodnes populárních filmech. Svou jevištní průpravu v úlohách aristokratek zúročila například postavou královny Anny Rakouské v jednom z nejslavnějších zpracování TŘÍ MUŠKETÝRŮ (Les trois mousquetaires, 1961), jako anglická Lady Rashley se objevila ve třetím díle o nepolapitelném zločinci FANTOMAS KONTRA SCOTLAND YARD (Fantômas contre Scotland Yard, 1967). Po boku Alaina Delona a Jean-Paula Belmonda pak hrála ve slavné gangsterce BORSALINO (1970). Mezitím odešla z Comédie Française a následně vystupovala na několika dalších pařížských scénách (Théâtre Antoine, Théâtre des Variétés nebo Théâtre des Bouffes-Parisiens).

Již koncem padesátých let navázala Françoise Christophe spolupráci s televizí a do televizních studií nakonec v průběhu 70. let přesunula těžiště svých aktivit před kamerou. Z její práce v televizi připomeňme hlavní roli Roxany ve zpracování CYRANA Z BERGERACU (Cyrano de Bergerac, 1960) nebo v několika historických filmech, často hrála také v seriálech. Až koncem osmdesátých let se znovu vracela před filmovou kameru a objevila se v koprodukčních filmech ŠANCE PRO VŠECHNY (Try This One for Size, 1988) nebo VOLÁNÍ RÁJE (Paradise Calling, 1988). V posledních letech se Françoise Christophe před kamerou vyskytuje spíše již jen výjimečně a v malých rolích, zatím naposledy se s ní diváci mohli setkat v komedii HELLO, GOODBYE (2008), kde hrála matku Gérarda Depardieua.


3.2.1923
Paříž, Île de France, Francie
8.1.2012
Paříž, Île de France, Francie
Françoise Christophe csfd

Hello GoodbyeLes rebelles de MoissacCharmant garçonAnna en CorsePrix de l'espoir, LePovolání: UčitelRançon du chien, LaFiestaZoufale hledá rodinuC'est mon histoire: Présumé coupableCoiffure pour damesLes Amies de ma femmePtáčniceVýkupné za láskuHaute tension - Retour à MalaveilThe Free FrenchmanŠance pro všechnyVolání rájeMarie LoveLe Secret des AndrônesLes Ailes de la colombeQuatre femmes, quatre vies: La belle allianceCoq de Bruyère, LePar devant notaireAmours sous la révolution: La passion de Camille et Lucile Desmoulins, LesDîner de familleLes diablessesAu théâtre ce soir: Tapage nocturneAussi loin que l'amourBorsalinoCaroline chérieFantomas kontra Scotland YardMarie TudorSrdcový králLa ConfrontationLa caméra explore le temps: L'aventure de la duchesse de BerryLe Puits aux trois véritésTři mušketýři: Královniny přívěskyTři mušketýři: Pomsta Milady de WinterCyrano de BergeracDu côté de l'enferMarquise d'O, LaBurziániWalk Into ParadiseLa Rue des bouches peintesDonna libera, UnaAmours finissent à l'aube, LesJouons le jeuKožená maskaLa Belle imageVictorMademoiselle de la FertéScandale aux Champs-ÉlyséesCarrefour du crimeUne jeune fille savaitFantômasMariage d'amourPremier rendez-vousTombé du ciel


Aktualizace osobnostního profilu Françoise Christophe: 30.10. 2023 12:11