Gena Rowlands 93 let


Narodila se jako Virginia Cathryn Rowlands v městečku Madison ve státě Wisconsin. Její otec Edwyn Myrwyn byl byl bankéřem a zákonodárcem, její matka Mary Allen byla malířkou. Vyrůstala ve Wisconsinu do roku 1939, kdy její otec získal práci na ministerstvu zemědělství a rodina se přestěhovala do Washingtonu. Po několika letech strávených ve Washingtonu se v roce 1942 rodina stěhovala znovu zpět do Milwaukee ve Wisconsinu. V letech 1947 – 1950 navštěvovala univerzitu ve Wisconsinu, aby poté odešla studovat divadlo na American Academy of Dramatic Arts v New Yorku.

Zlomový okamžik nastal v roce 1974, kdy ji její manžel obsadil do drásavého a neučesaného portrétu jednoho manželství a rodinného života s názvem ŽENA POD VLIVEM. Gena si v něm zahrála opět hlavní roli Mabel Longhetti, jejíž vznětlivý a panovačný manžel Nick (Peter Falk) se potýká s její duševní labilitou. Za roli bláznivé Mabel byla Gena poprvé nominována na Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli, získala za ní Zlatý Globus a také cenu pro nejlepší herečku na mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastián. V roce 1976 hrála Janet v thrilleru TWO-MINUTE WARNING.

O rok později přišla pro Genu další významná role, a to role herečky Myrtle Gordonové, která utrpí šok, když se stane svědkem náhodné smrti jedné z jejích fanynek, což vyústí v její emocionální krizi, která ovlivňuje i její práci herečky, v psychologickém dramatu z divadelního prostředí s názvem OPENING NIGHT. Za roli Myrtle byla na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně nominována na Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku a získala rovněž nominaci na Zlatý Globus.

V roce 1980 přišla Genina pravděpodobně životní role, když si zahrála opět titulní roli bývalé mafiánské milenky Glorie Swensonové, která ochraňuje malého chlapce Phila, jenže jako jediny přežil mafiánskou likvidaci své rodiny ve stejnojmeném dramatu GLORIA. Za roli Glorie získala cenu bostonských filmových kritiků, byla nominována na Zlatý Globus podruhé byla nominována na Oscara. O dva roky později na sebe opět upoutala pozornost jako Antonia Dimitriusová ve filmu TEMPEST.


19.6.1930
Cambria, Wisconsin, USA
Gena Rowlands csfd

Parts Per BillionSix Dance Lessons in Six WeeksFinal Cut - Dámy a pánovéYellowFacesOliveBroken EnglishCo kdyby Bůh byl sluncem...PersepolisPaříži, miluji TěKlíčZloděj životůZápisník jedné láskyThe Incredible Mrs. RitchieDuševní slepotaKouzlo obyčejného životaIrisPříběh malé JaceyThe WeekendGrace a GlorieKamarádky na celý životMax a KevinPapoušek PauliePodoby láskyPřístav nadějeJak ta je úžasnáHvězdy na zemiBáječná létaSíla láskyPoslední setkáníCísařovi hostéZamilovanáJednou dokolaNeznámá tvářNoc na ZemiTed and VenusMontanaSvětlo mého dneThe Betty Ford StoryČasný mrázProudy láskyThursday's ChildBouřeGloriaCizinkyA Question of LoveKasař TonyPremiéraOdpočítávání smrtiŽena pod vlivemMinnie a MoskowitzGli intoccabiliTvářeTony RomeA Child Is WaitingStateční jsou osamělíThe Spiral RoadThe High Cost of LovingNámořní vyšetřovací služba


Aktualizace osobnostního profilu Gena Rowlands: 19.11. 2023 19:32