Mary Tyler Moore (1936 - 2017)


Pochází z městské části Flatbush v Brooklynu, kde se také 29. prosince roku 1936 narodila. Krátce poté se však její rodina přestěhovala do Californie.

Přesto se pouští se i do prvních filmových rolí, kde ztvární rozmanité - nejen komediální - charaktery. Mezi ty nejznámější patří zejména matka Timothyho Huttona v Redfordově výborné režijní prvotině OBYČEJNÍ LIDÉ, za který si právem odnesla Zlatý Globus a nominaci na Oscara nebo jako manželka Abrahama Lincolna v minisérii LINCOLN. A aby toho talentu nebylo málo, směřuje směr Broadway a za učinkování v inscenaci "Whose Life Is It Anyway? získává cenu Tony.

Ačkoliv je třikrát vdaná Mary v Americe známou ikonou a silnou ženou, k níž vzhlíží již několik generací, její osobní život je plný tragédií. Od malička se musela potýkat s matčiným alkoholismem, předávkováním její nejmladší sestry v pouhých jedena dvaceti letech, smrtí jediného syna po náhodném výstřelu ze zbraně a krátce po třiatřicátých narozeninách jí byl diagnostikován silný diabetes. Přesto všechno se i nadále věnuje hraní, charitě a bojuje za práva zvířat.


29.12.1936
Brooklyn, New York City, New York, USA
25.1.2017
Greenwich, Connecticut, USA
Mary Tyler Moore csfd

Souboj pohlavíProti prouduSněhový zázrakBlessingsThe Gin GameSlečna Lettie a jáSpolek machrůPodivný příběh rodiny KimesovýchGood as GoldLabor PainsNové začátkyKids Are PunnyFalešné svědectvíOdvetaReno Finds Her MomFlirtování s katastrofouFreccia azzurra, LaOstudné vzpomínkyUloupené dětiPoslední nejlepší rok mého životaThanksgiving DayLincolnJen mezi přáteliFinnegan Begin AgainHeartsoundsŠest týdnůObyčejní lidéFirst, You CryHow to Survive the 70s and Maybe Even Bump Into HappinessMary's Incredible DreamChange of HabitRun a Crooked MileDick Van Dyke and the Other WomanDon't Just Stand There!What's So Bad About Feeling Good?Správná dívkaX-15Nouzové přistáníDžungle rtěnekZlatá sedmdesátáTatík Hill a spol.Jsem do tebe blázenZprávy z New YorkuFrasierAnnie McGuireMaryThe Mary Tyler Moore HourMaryMary Tyler Moore


Aktualizace osobnostního profilu Mary Tyler Moore: 16.4. 2024 06:09