Gérard Blain (1930 - 2000)


Francouzský herec a později i režisér Gérard Blain pocházel z dobře situované rodiny, jeho otec byl hlavním architektem v Paříži. Otec však rodinu opustil a s matkou se Gérard těžce snášel, takže ve třinácti letech opustil rodný dům i školu a jeho rebelská povaha jej přivedla k životu na ulici. S koncem války se poprvé úplně náhodou dostal k filmu, kdy ztvárnil několik epizodních postav dospívajících chlapců ve filmech s tématikou života mládeže. Skutečným hercem se ale stal až v padesátých letech a nakrátko se stal jednou z hvězd francouzské kinematografie, mezitím začal hrát i divadlo.

Počátkem šedesátých let Blain točil převážně mimo Francii, nejčastěji v Itálii, spolu s dalšími evropskými herci se objevil také v americké komedii HATARI! (1962). Dostal i nabídku natrvalo pracovat v Hollywoodu, to ale odmítl a vrátil se do Francie. Z jeho další filmografie připomeňme retrospektivní příběh DOBRÉ BYDLO (La bonne soupe, 1964) nebo vedlejší úlohu ve válečném dramatu JEDEN MUŽ NAVÍC (Un homme de trop, 1967). Mezitím se v roce 1960 potřetí oženil s Monique Sobieskou. Jejich syn Paul Blain (*1960) je dnes hercem a scénáristou.

Zatímco příležitostí před kamerou postupně ubývalo, přetrvávající rebelství vedlo Blaina k tomu, že začal točit filmy podle vlastních představ. Jeho režijním debutem byl snímek PŘÁTELÉ (Les amis, 1970), který získal ocenění na festivalu v Locarnu, ve svém dalším filmu PELIKÁN (Le pélican, 1973) si také zahrál (tento titul byl nominován na Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně). Následující dva filmy přinesly Blainovi nominace na Zlatou palmu festivalu v Cannes, z komerčního hlediska se však nejednalo o žádné velké úspěchy. Ve své režijní práci se Gérard Blain inspiroval tvorbou Roberta Bressona a točil filmy umělecky ambiciózní s účastí málo známých herců. Na scénářích jeho filmů se dvakrát podílela Marie-Hélene Bauret, která byla od roku 1985 jeho čtvrtou manželkou a měli spolu dvě děti.

I když i nadále Gérard Blain účinkoval ve filmech jiných režisérů, jeho herecká filmografie je od počátku 70. let jen málo významná, připomeňme například francouzsko-německou kriminálku AMERICKÝ PŘÍTEL (Der Amerikanische Freund, 1977), v osmdesátých letech se častěji začal objevovat v televizi. Svůj poslední vlastní film AINSI SOIT-IL (1999, hlavní roli hrál jeho syn Paul) natočil krátce před smrtí.


23.10.1930
Paříž, Île de France, Francie
17.12.2000
Paříž, Île de France, Francie
Gérard Blain csfd

Bandits d'amourJusqu'au bout de la nuitMuž v temnotěChasse gardéeJour après jourL'enfant de l'hiverLes Deux VirusSchnee der Anden, DerNataliaPoussière d'angeLa Presqu'îleUn moment d'inattentionUn aventurier nommé GodinUn dimanche de flicLa FlambeuseUtopiaAmerický přítelLa MachineUn enfant dans la fouleLe PélicanCaïn de nulle partJoë Caligula - Du suif chez les dabesNegresco - Eine tödliche AffäreLa MusicaMuž navícIl faut que je tue Monsieur RumannMissione mortale Molo 83La GuêpeUn amoreVia VenetoAmori pericolosiLa Bonne SoupeLa Soupe aux pouletsLes ViergesSicilská horečkaHatari!Sgarro, LoL'oro di RomaLa Peau et les osGobbo, IlJá, delfínVia MarguttaBratranciMatch contre la mortGiovani maritiKrásný SergeLe Désir mène les hommesVoici le temps des assassinsZločin a trestEscalier de serviceLes Fruits sauvagesNesahejte na prachyPřed potopouFils de FranceDěti rájeLe Bal des passantsMládí na rozcestíLe MasqueQuei 36 gradiniSérie noire


Aktualizace osobnostního profilu Gérard Blain: 2.4. 2024 12:15