Clotilde Joano (1932 - 1974)


Francouzská herečka Clotilde Joano (někdy uváděná také jako Joanno) se narodila v Ženevě, vlastním jménem Clotilde Rabinovičová (její otec byl Rus, matka Švýcarka). Vyrůstala ve Francii, dětství strávila v Aix-en-Provence, později odešla do Paříže, kde absolvovala hereckou průpravu pod vedením Tani Balachové a Michela Vitolda, navštěvovala také slavnou dramatickou školu René Simona.

Souběžně s prací na divadle se Clotilde Joano začala objevovat i před kamerou, napřed to bylo v televizi (například adaptace Čechovových TŘÍ SESTER – Les trois soeurs, 1959). Velkou rolí po boku Bernadette Lafont a Stéphane Audran vstoupila na stříbrné plátno v Chabrolových HEZKÝCH HOLKÁCH (Les bonnes femmes, 1960). Tento významný titul francouzské nové vlny ve své době narazil na nepochopení kritiky i diváků. Clotilde Joano pak s kamerou pracovala znovu hlavně v televizi, kde účinkovala v adaptacích divadelních her.

Z jejího dalšího působení na jevišti si zmínku zaslouží hra Arthura Millera Po pádu, kterou v Théâtre du Gymnase uvedl slavný italský režisér Luchino Visconti. Počet dalších filmových rolí Clotilde Joano není nijak velký, ve výrazných vedlejších úlohách se ale představila v několika zajímavých titulech různých žánrů. Koncem šedesátých let dvakrát hrála s Yvesem Montandem – v de Brocově komedii TAHAT ĎÁBLA ZA OCAS (Le diable par la queue, 1969) a v oscarovém politickém dramatu Z (1969) režiséra Costa-Gavrase. Znovu také točila s Claude Chabrolem (KRVAVÉ SVATBY – Les noces rouges, 1972).

V sedmdesátých letech byla Clotilde Joano již vážně nemocná, stále ale zůstávala činorodá. Kvůli fyzickému vyčerpání ale před náročnou prací na jevišti upřednostňovala aktivity v televizních studiích. Ve filmu se objevila naposledy jako novinářka ve zdařilém Tavernierově filmu HODINÁŘ OD SV. PAVLA (L´horloger de St. Paul, 1974). Zemřela následkem rakoviny 23. března 1974 ve věku 42 let. Jejím manželem byl televizní režisér François Martin.


3.1.1932
Ženeva, Švýcarsko
23.3.1974
Milly-la-Forêt, Essonne, Francie
Clotilde Joano csfd

Hodinář od sv. PavlaKrvavé svatbyMariage a la mode, LeUn homme libreL'objet perduCyborg ou Le voyage vertical, LeL'invitataMoney-MoneyTahat ďábla za ocasZIndianaUn beau dimancheScieur de long, LeTon ombre est la mienneAmélie ou le temps d'aimerHauteclaireMystères de Paris, LesHezké holkyTrois soeurs, LesClarisse FeniganMon filsService des affaires classées, LeLe Comte Yoster a bien l'honneurLes Chevaliers du cielJeu des preuves, LeAurelia


Aktualizace osobnostního profilu Clotilde Joano: 11.11. 2023 02:27