Raoul André (1916 - 1992)


Francouzský režisér Raoul André natočil třicet filmů, většina z nich sice propadla u kritiky, na druhou stranu je ale provázel poměrně velký úspěch u diváků, jak už to ostatně bývá. André pocházel z rodiny státního úředníka a narodil se v bývalé francouzské kolonii v Maroku, další léta pak strávil ve Francouzské Indočíně, nakonec se rodina vrátila do Francie. Raoul André původně studoval práva, pak ale přešel na Conservatoire des arts et métier, kde absolvoval filmový obor.

Úzkou spolupráci navázal v padesátých letech se spisovatelem a scénáristou Raymondem Caillavou, jejich společným dílem bylo celkem osm filmů. Svými filmy pomáhal Raoul André budovat popularitu mladých herců, za všechny jmenujme Nicole Courcel, Philippa Lemaire nebo Raymonda Pellegrina. Týká se to samozřejmě i Louise Carletti, která vytvořila jednu z hlavních rolí ve dvou na sebe navazujících kriminálních komediích KOČKY NASTOLUJÍ PRÁVO (Les pépées font la loi, 1955) a KOČKY V TAJNÝCH SLUŽBÁCH (Les pépées au service secret, 1956); oba tyto filmy dosáhly ve své době značné divácké obliby. Mezi natáčením těchto filmů se Raoul André s Louise Carletti v prosinci 1955 oženil.

Během šedesátých let z Andrého tvorby vynikají další divácké triumfy, dva filmy s postavou agenta Jeffa Gordona, jehož hrál Eddie Constantine (JEFF GORDON, TAJNÝ AGENT – Des frissons partout, 1964; DÁMY SE PŘIPOJÍ – Ces dames s΄en melent, 1965). Kromě kriminálního žánru s nádechem parodie točil Raoul André také filmy vyloženě veseloherní, a to ve spolupráci s oblíbenými komiky té doby jako byli Darry Cowl nebo Francis Blanche, později to byl také Jean Lefebvre (TAKOVÝ PŘÍJEMNÝ CHLAPÍK – Le bourgeois gentil mec, 1968). V pozdější době ale začal zájem o jeho filmy klesat, mimo jiné to souviselo s nástupem nové generace tvůrců nové vlny, kteří zavrhovali tradiční filmařské postupy starších režisérů. Snad i proto své poslední filmy ze sedmdesátých let natočil André pod pseudonymem Jean Le Vitte, jednalo se navíc o pokleslý erotický žánr.

Z manželství s Louise Carletti měl Raoul André dceru Ariane (*1957), která je televizní moderátorkou, herečkou a také zpěvačkou. Raoul André zemřel následkem nádorového onemocnění v Paříži 4. listopadu 1992 ve věku 76 let.


24.5.1916
Rabat, Maroko
4.11.1992
La Garenne-Colombes, Francie
Raoul André csfd

Kermesse érotique, LaY'a un os dans la moulinetteDernière bourrée à Paris, LaSerre-moi contre toi, j'ai besoin de caressesTito muži s prstem na spouštiTakový hodný člověkTito muži rodinyLe Grand BiduleMission spéciale à CaracasCes dames s'en mêlentDes frissons partoutDámy mají přednostPlanque, LaSecret professionnelClara et les méchantsPolka des menottes, LaIndiscrètes, LesL'Homme et l'enfantLes Pépées au Service secretCherchez la femmeLes Pépées font la loiUne fille épatanteLes ClandestinesMarchandes d'illusionsUne nuit à MegèveUne fille à croquerAssassin est à l'écoute, L´Il fiacre N. 13Village de la colère, Le


Aktualizace osobnostního profilu Raoul André: 11.10. 2023 11:28