Delia Scala (1929 - 2004)


Italská herečka Delia Scala byla především tanečnicí, velkou popularitu jí přineslo hlavně účinkování v televizi, na přední stránky tisku jí dostaly i peripetie v soukromém životě, zatímco její význam v oblasti filmu zůstává jen podružný. Narodila se ve starobylém městečku Bracciano nedaleko Říma, její pravé jméno bylo Odette Bedogni. Krátce po jejím narození se rodina přestěhovala do Milána, kde mladá Odette začala v osmi letech chodit do taneční školy slavné opery La Scala. Studiu baletu se věnovala sedm let a vystupovala v operních představeních, dlouholetá příslušnost k legendární operní scéně ostatně dává i odpověď na otázku, kde se vzal její umělecký pseudonym Scala.

Naopak ve druhé polovině padesátých let se Delia Scala pro svět filmu zcela odmlčela, protože našla nové těžiště svých uměleckých aktivit v nově se rozvíjejícím médiu – televizi. Před televizní kamery přenesla své zkušenosti z jevišť, kabaretů a revuálních programů a stala se jednou z ikon tehdy jediné existující televizní stanice RAI. Poválečná Itálie se chtěla především bavit a to jí v hojné míře poskytla právě televize. Delia Scala rozšířila své aktivity o zpěv, herectví a moderování a i když dodnes odborníci pohlížejí skepticky na uměleckou úroveň tehdejšího televizního vysílání, přiznávají, že právě ona byla jednou z průkopnických osobností italské televizní zábavy.

Delia Scala se kromě nově nabyté televizní slávy dostávala na stránky časopisů i díky svému soukromému životu. Jestliže její první nevydařené manželství s řeckým důstojníkem Nikiphorousem Melitsanusem ještě na konci války zajímalo jen málokoho (manželství bylo oficiálně rozvedeno až v roce 1956), její vztah se slavným automobilovým závodníkem Eugeniem Castellottim (1930-1957) plnil přední stránky novin. Castellotti zahynul při pokusu o překonání rychlostního rekordu v Modeně a Delia Scala po jeho tragické smrti dočasně omezila své umělecké aktivity. Brzy se ale před kamery vrátila, dlužno dodat, že se uplatnila i v klasickém divadelním repertoáru (Shakespearův Kupec benátský), proslavila se také muzikálem My Fair Lady, po několikaleté přestávce se v letech 1959-1960 znovu objevila i v několika filmech.

Spolupráci s filmem uzavřela Delia Scala v roce 1960 několika dnes již zapomenutými komediemi, k nimž ji přizvali režiséři Domenico Paolella a Mario Mattoli, později ale znovu hrála v televizi, objevila se například v několika televizních seriálech. V roce 1967 se Delia Scala podruhé provdala, vzala si svého dávného ctitele a fanouška Piera Giannottiho z přímořského letoviska Viareggio. Počátkem sedmdesátých let byla herečce diagnostikována rakovina prsu a po radikálním chirurgickém zákroku se zcela vzdala dalších uměleckých aktivit. Později se sice ještě vrátila na jeviště i před kameru, největší sláva byla ale již jen vzpomínkou a minulostí. Další ránu utrpěla v roce 1982, kdy na infarkt zemřel její manžel Piero Giannotti. Třetím manželem Delii Scaly se v roce 1985 stal podnikatel Arturo Fermura. Ten byl sice významnou osobností v oboru námořní dopravy, ale když v roce 2001 zemřel (opět šlo o zhoubný nádor), nekrology jej uváděly jako manžela kdysi slavné umělkyně. Delia Scala v roce 2002 zaznamenala recidivu svého dávného onemocnění a po opětovném nálezu nádoru se zcela stáhla do soukromí.


25.9.1929
Bracciano, Itálie
15.1.2004
Livorno, Itálie
Delia Scala csfd

Casa Cecilia 2 (un anno dopo)Casa CeciliaDelia Scala StoryRinaldo in campoAdorabile Giulio, L'Le olimpiadi dei maritiMadri pericoloseMuži se rodíTeddy boys della canzone, ITerrore dell'Oklahoma, IlGoubbiah, mon amourKouzelné městečkoCañas y barroDi qua, di là del PiaveGiove in doppiopettoGran varietàJ'avais sept fillesNesahejte na prachyOpinione pubblicaPřed potopouAgenzia matrimonialeCanzoni, canzoni, canzoniGioventù alla sbarraFiammata, LaGiovinezzaIl sogno di ZorroRagazze da maritoScogliera del peccato, LaViva il cinema!Řím v 11 hodinAmo un assassinoAuguri e figli maschi!Bellezze in biciclettaCameriera bella presenza offresi...Canzone di primaveraFuoco neroIl padrone del vaporeL'eroe sono io!MessalinaNeapol město miliónůPsí životCome scopersi l'AmericaTi ritroveroL'eroe della stradaTěžká létaPrincipessinaIo e la mammaSignore e signoraUn Français nommé Gabin


Aktualizace osobnostního profilu Delia Scala: 31.10. 2023 04:05