Eva Dahlbeck (1920 - 2008)


Byla jednou znejpopulárnějších hereček 40 - 60tých let na poli švédské kinematografie. Přestože její osobu v pozdějších letech zastínila Liv Ullman, zůstane vždy v paměti jako dvorní herečka v počátcích tvůrčí činnosti režiséra Ingmara Bergmana.

První významnou filmovou roli, kterou hrála i na divadelní scéně, si zahrála v historickém dramatu RID I NATT! (1942). Solidní ohlasy sklidily i její postavy ve filmech KÄRLEK OCH STÖRTLOPP (1946) a BARA EN MOR (1949). Na konci této dekády byla ve své zemi velkou divadelní a filmovou hvězdou.

Avšak vrchol její herecké dráhy nastal v 50tých letech, kdy spolupracovala na šesti filmech režírovaných Ingmarem Bergmanem, který Evu Dahlbeck označoval za "battleship of femininity", tedy volně přeloženo za "bitevník ženskosti". Nezapomenutelné role ztvárnila v Bergmannových filmech KVINNORS VÄNTAN (1952), EN LEKTION I KÄRLEK (1954), SOMMARNATTENS LEENDE, KVINNODRÖM (oba 1955) a NÄRA LIVET (1958), za který byla, společně se svými třemi hereckými kolegyněmi, tentíž rok oceněná cenou za nejlepší hereckých výkon na festivalu v Cannes.

Eva si v několika filmech zahrála s další velkou švédskou filmovou hvězdou Gunnarem Björnstrandem. Jejich společné role byly často přirovnány k americkému duu Cary Grant-Katherine Hepburn. V 60tých letech pomalu opouštěla filmovou scénu a začala se věnovat psaní novel a básnické tvorbě. Poslední filmovou roli ztvránila v roce 1970 v dánsko-švédském snímku TINTOMARA.


8.3.1920
Saltsjö-Duvnäs, Švédsko
8.2.2008
Hässelby, Stockholm, Stockholms län, Švédsko
Eva Dahlbeck csfd

TintomaraMennesker mødes og sød musik opstår i hjertetRudá kápěBytostiKattornaMorianernaA co všechny ty ženyÄlskande parBiljett till paradisetThe Counterfeit TraitorA Matter of MoralsKärlekens decimalerTre önskningarNež se rozedníMöten i skymningenSommarnöje sökesSista paret utTarps ElinParadisetResa i nattenSny ženÚsměvy letní nociLekce v lásceBarabbasGöingehövdingenKvinnohusetSie fanden eine HeimatSkugganTrotsUbåt 39Čekající ženyRozbouřené mořeSköna HelenaFästmö uthyresHjärter knektKastrullresanJen matkaKvinna i vittEvaFlickan från fjällbynLars HårdVar sin vägFolket i SimlångsdalenNyckeln och ringenTvå kvinnorBrita i grosshandlarhusetKärlek och störtloppMöte i nattenDen allvarsamma lekenOss tjuvar emellan eller En burk ananasSvarta rosorRäkna de lyckliga stunderna blottVyjeď v noci!Bara en kvinnaDet sägs på stanMarkurells i WadköpingForeign IntrigueSabotage


Aktualizace osobnostního profilu Eva Dahlbeck: 8.10. 2023 10:56