Evžen Illín (1924 - 1985)


Hudební skladatel Evžen Illín se sice narodil v Bratislavě, ale vyrůstal v jihočeské Bechyni, kde jeho otec hrával s místní kapelou. Díky otci Evžen také získal první hudební průpravu ve hře na housle, po dokončení Střední průmyslové keramické školy v Bechyni pokračoval ve studiu na pražské konzervatoři, kde absolvoval obor skladba a hra na fagot, mezi jeho pedagogy byli dirigent Jaroslav Řídký nebo skladatel Emil Hlobil. Již za studií si přivydělával hraním v různých kapelách, vedle houslí a fagotu hrál také na saxofon, po dokončení konzervatoře získal stálé angažmá v Orchestru Karla Vlacha. Díky vystudovanému oboru se začal věnovat také skladatelské činnosti a začal komponovat zprvu pro rozhlasové hry.

Posledním českým filmem s Illínovu hudbou byla legendární komedie SVĚTÁCI (1969). V době její premiéry již ale Evžen Illín žil v zahraničí, emigroval po srpnu 1968. Se svou druhou manželkou odešel do Švýcarska a přestože měl z někdejších mezinárodních projektů v zahraničí četné kontakty, trvalo dlouho, než se znovu prosadil. V západním Německu psal hudbu k televizním filmům a seriálům (užíval modifikovanou formu jména Eugen Illin), díky české emigrační základně v severní Americe byl dvakrát přizván i do Hollywoodu. Velkou výzvou pro něj bylo zkomponování hudby pro animovaný německo-britský seriál FERDA MRAVENEC (1984), zemřel však ještě před jeho dokončením. Evžen Illín zemřel v hotelu v Západním Berlíně 12. března 1985 ve věku šedesáti let.


2.11.1924
Biskupice pri Dunaji, Bratislava, Československo
12.3.1985
Berlín, Západní Německo
Evžen Illín csfd

Muumi ja punainen pyrstötähtiTankerSkullduggeryAufgabe des Dr. med. Graefe, DieLauter anständige MenschenStraße, DieZwischengleisHaupttreffer, DerEin herrlicher TagRiedlandEinsame Haus, DasKeine Spürhunde für den FiskusProměnaMan spielt nicht mit der LiebeGalgentoniWer kennt diesen Mann?SvětáciNebeští jezdciČervená kůlnaDům ztracených dušíKinoautomat: Člověk a jeho důmMalé letní bluesPension pro svobodné pányTa naše písnička českáDědeček, Kyliján a jáGigliho áriaŽenu ani květinou neuhodíšBílá paníClown Ferdinand will schlafenLásky jedné plavovláskyStrašná ženaŠkola hříšníkůNeobyčejná třídaEinstein kontra BabinskýUspořená libraBlbec z XeenemündeKlaun Ferdinand a raketaNeklidnou hladinouTarzanova smrtČerná dynastieŽivot bez kytaryKrálíci ve vysoké trávěLedoví mužiPáté odděleníSedmý kontinentVšude žijí lidéLetiště nepřijímáSmrt v sedleFerda MravenecDer ParagraphenwirtMísto činuKlapzubova jedenáctkaSvětáciPoprask na laguně


Aktualizace osobnostního profilu Evžen Illín: 6.3. 2024 13:44