Tracy Letts 58 let


Říká o sobě, že nemá takovou slovní zásobu jako Richard Greenberg, a ani není tak chytrý jako Tony Kushner. Přesto je jeho dramatická práce v něčem jedinečná. Většina jeho postav, ačkoli jejich slovní zásoba není dokonalá, dokáže vyjádřit myšlenku tak, že přesně vystihuje tu jednu danou osobu. A takovou schopností, vyobrazit své postavy věrohodně a ve všech svých chybách a pochybeních, oplývá jen málokterý člověk pohybující se v oblasti divadla, filmu či literatury.

Letts se narodil spisovatelce Billie Letts a vysokoškolskému profesorovi a herci Dennisu Lettsovi. Má dva bratry, Danu a Shawna, druhý jmenovaný je jazzovým hudebníkem a skladatelem. Letts byl vychován v Durantu a promoval na Durantské střední škole na začátku 80. let 20. století. Po střední škole krátce navštěvoval Southeastern Oklahoma State, univerzitu však nedokončil a záhy se přestěhoval do Dallasu, kde pracoval ve firmě zabývající se telemarketingem. Práce ho však dostatečně nenaplňovala, a tak se vypravil na další, delší cestu. Do Chicaga se přestěhoval s cílem začít zde psát a uplatnit se jako scenárista a dramatik. Toto město mu otevřelo dveře do světa divadla. Dlouhých jedenáct let pracoval pro divadla Steppenwolf Theatre Company a Famous Door, kde účinkoval nejen jako dramatik, ale později i jako herec. Ačkoli se od té doby Lettsův život kompletně proměnil, aktivním členem Steppenwolf Theatre je dodnes. Byl též zakládajících členem divadla Bang Bang, mezi jehož členy patřili Greg Kotis (držitel ceny Tony za hru „Urinetown“), Michael Shannon (nominovaný na Oscara za film Nouzový východ), Paul Dillon či Amy Pietz.

V roce 1991 napsal Letts svou vůbec první hru „Killer Joe“ (v překlad „Zabiják Joe“), která vypráví příběh o Texaské rodině, jež si objedná nájemného vraha pro vraždu jednoho ze svých příbuzných za účelem získání jeho životní pojistky. Hra obsahovala pro Lettsovu tvorbu tak typické rysy jako jsou explicitní jazyk či zobrazení násilí, že žádná divadelní společnost nesouhlasila s jejím uvedením. O dva roky později tedy Letts a několik dalších herců tuto hru sami uvedli v divadle Next Lab Theater v Evanstonu ve státě Illinois. Smíšené recenze, které především kritizovali brutalitu a vulgární jazyk, nezabránili tomu, aby se stala hra hitem. Pozdější úspěšné uvedení hry na festivalu experimentálního divadla Fringe Theatre v Edinburghu vyústilo v koupení licence představení divadly v New Yorku a Londýně. S jakou ambicí psal Letts tuto hru není známo, ale to, že se nakonec přeložila do 12 jazyků a hrála se nejméně v 15 zemích, nečekal asi nikdo.

Krátce po úspěchu s „Killer Joe“ se Letts přestěhoval do Los Angeles, kde tvořil pro televizní seriály jako byli Show Jerryho Seinfelda či Soudkyně Amy. Život v městě andělů ho však na dlouho neuspokojil, a tak se vrátil nazpět do Chicaga. V roce 2003 Steppenwolf uvedlo další Lettsovu hru, „The Man From Nebraska“. Příběh o pojišťovacím agentovi, který ztrácí víru ve své náboženské přesvědčení, představoval značný odklon od dřívější, velmi šokující hry z dílny Tracyho Lettse. I přesto, nebo právě proto se hra dostala až na seznam finalistů pro Pulitzerovu cenu. Jeho další hra „August: Osage County“ se řadí do kategorie černých komedií. Drama nám dává nahlédnout do jedné nefunkční Oklahomské rodiny, která se vypořádává se smrtí svého patriarchy, otce rodiny. Hra byla uvedená na Lettsově domovské scéně Steppenwolf a později se přesunula na Broadway. Přišel mimořádný úspěch – Letts získal Pulitzerovu cenu za drama a hra si z cen Tony odnesla rovnou pět sošek, včetně té za nejlepší hru roku. Přestože kritici považují „The Man from Nebraska“ a „August: Osage County“ za méně drsné a brutální hry, sám dramatik vidí více podobností než rozdílností mezi jeho starší a novější tvorbou. Podle Lettse není na prvním místě příběh, ale postavy, jež jsou skutečné, a netváří se jako precizně napsaná báseň. Autor si zakládá na tom, aby v nás jednotlivé postavičky příběhu vyvolávaly nevoli i soucit, ale především přesvědčení, že i takto špinaví lidé mohou v našem skutečném světě existovat.


4.7.1965
Tulsa, Oklahoma, USA
Tracy Letts csfd

Eric LarueDeep WaterKrotitelé duchů: OdkazŽena v okněPo francouzskuLe Mans '66Malé ženyAkta Pentagon: Skrytá válkaLady BirdThe LoversChristineElvis & NixonImperiumIndignationWiener-DogSázka na nejistotuKrásná GuinevereŠerifovéChicago CabHaló, tady ShirleeSuperzachránciLakers: Vzestup dynastieRozvodHříšniceVe jménu vlastiÚtěk z vězeníKřižovatky medicínyPolicejní okrsekPřípad pro SamSoudkyně AmyPředčasné vydáníShow Jerryho Seinfelda


Aktualizace osobnostního profilu Tracy Letts: 31.10. 2023 07:30