Andrew Robinson 82 let


Andrew (Andy) Jordt Robinson se narodil 14. února 1942 v New Yorku. Jeho otec odjel na frontu a roku 1945 padl. Po jeho smrti se Andy s matkou odstěhoval do Hartfordu v Connecticutu za její rodinou. Vyrostl v mladistvého delikventa a matka ho poslala do internátní školy pro problémové děti na Rhode Islandu. Studoval na University of New Hampshire a později přešel na New School for Social Research v New Yorku, kde promoval z angličtiny. Na střední a vysoké škole začal hrát amatérské divadlo. Měl v úmyslu stát se novinářem, ale osud ho zavál k herecké profesi, protože získal díky přímluvě svého profesora dějin umění stipendium v Londýně na Academy of Music and Dramatic Art. Tady studoval Shakespeara a hlasovou výchovu.

Tento nečekaný úspěch však měl i svou odvrácenou stránku, protože se Andy Robinson ocitl ve škatulce pomatenců a psychopatů. Jak on sám prohlašoval, může za to vděčit především neochotě režisérů obsazovat ho do rolí hodných chlapců. Producentům se zkrátka příliš nechtělo odvádět ve svých filmech pozornost diváka obsazením herce excelujícího v tak negativní roli jako byl Scorpio.

Po svém debutu si zahrál ještě s Walterem Matthauem v krimi CHARLEY VARRICK (1973) a to bylo na dlouhá léta jeho poslední setkání se stříbrným plátnem. Proto se soustředil hlavně na práci pro televizi a objevil se v seriálech jako KUNG FU, BONANZA, ZÁKON A POŘÁDEK, MATLOCK, A-TEAM, TO JE VRAŽDA, NAPSALA, později MĚSÍČNÍ SVIT, JAG nebo AKTA X.

V roce 1978 byl nominován za roli Franka Ryana v seriálu RYAN'S HOPE na Daytime Emmy. Nakonec však ten samý rok na čas praštil s profesionálním herectvím úplně a odstěhoval se s rodinou do malé horské komunity Idyllwild asi 240 kilometrů od Los Angeles. Zde vedl herecké kempy pro studenty středních a vysokých škol a pracoval kvůli stálému příjmu jako tesař. K herectví se pak vrátil roku 1980. V roce 1986 si střihl roli prezidenta Johna F. Kennedyho v seriálu THE TWILIGHT ZONE a roku 1988 zazářil jako kontroverzní pianista obviněný z homosexuality v televizním životopisném filmu LIBERACE.


14.2.1942
New York City, New York, USA
Andrew Robinson csfd

Making of Daniel Boone, TheArchibald the Rainbow PainterRunning WomanDémon pomsty II: Krvavá odplataVládci loutekČas rozhodnutíTelling SecretsTrancers IIIZločinecké způsobyDětská hra 3První na ráněVolání pustinyAppearancesOsudový půvabRock HudsonLady Forgets, TheLiberaceSmrt v patáchTrial of Bernhard Goetz, TheAl Capone GangDesperateHellraiserKobraMaskaNot My KidRewardLanigan's RabbiA Woman for All MenMackintosh and T.J.Návrat Lew HarperaSomeone I TouchedHouse of EvilThe Family KovackCharley VarrickIncident at VichyPronásledovatelDrsný HarryBeze stopyJAGPřípad pro SamSoudkyně AmyAkta XOchránceStar Trek: Hluboký vesmír devět


Aktualizace osobnostního profilu Andrew Robinson: 31.10. 2023 05:46