Zuzana Lapčíková 56 let


Zuzana Lapčíková je známá cimbalistka, zpěvačka a skladatelka. Pochází z moravského Slovácka. Na brněnské konzervatoři absolvovala hru na cimbál a etnologii a hudební vědu na Masarykově univerzitě v Brně. Hrála a nahrávala s mnoha moravskými cimbálovými muzikami, Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů, různými komorními seskupeními i orchestrálními tělesy (Pražská komorní filharmonie, Virtuosi di Praga, Filharmonie Brno, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Moravská filharmonie Olomouc, Filharmonie Hradec Králové, Tallichův komorní orchestr). Věnovala se intenzívně lidovému tanci, choreografii. Od roku 1992 se jako zakládající členka podílí na výběru repertoáru, aranžích, sólové hře a zpěvu v triu Ad Lib Moravia, které je otevřeným seskupením hudebníků kolem jazzového pianisty a skladatele Emila Viklického.

V roce 2005 byla oslovena uměleckým vedením Národního divadla v Brně, aby vytvořila spolu se sólistkou baletu a choreografkou Hanou Litterovou hudebně taneční autorské představení pro balet. Představení „Balady“ bylo renomovanými kritiky vyhlášeno za baletní inscenaci roku v ČR, za hudbu byla nominována na cenu Alfréda Radoka 2006 a získala prestižní Cenu za autorské dílo v rámci Soutěžní přehlídky současné taneční tvorby 2008. V roce 2007 iniciovala vznik nového ansámblu „Zuzana Lapčíková Kvintet“. Mezi poslední autorské počiny patří kompozice oratoria Orbis pictus na texty Jana Amose Komenského.


16.3.1968
Zlín, Československo
Zuzana Lapčíková csfd

Osmdesát dopisůKrajinou vínaPříběhy českého jazzuMarija Panna přečistáNa koštěti do nebeEmil Viklický a hosté v RedutěMorava - George Mraz, Emil Viklický, Zuzana Lapčíková, Laco TroppAdventní koncerty České televize 2019Adventní koncerty 2015VšechnopártyZpívání na Zelené hořeSešli se...Putovali hudci


Aktualizace osobnostního profilu Zuzana Lapčíková: 26.11. 2023 19:37