Pierre Blaise (1952 - 1975)


Od práce lesního dělníka k celosvětové filmové slávě, kterou ovšem ukončila tragická smrt, takový byl krátký život nadějného francouzského herce Pierra Blaise. Narodil se v Moissacu v jižní Francii, kde také vyrůstal a později pracoval v lese jako dřevorubec. Když významný režisér Louis Malle připravoval svůj film LACOMBE LUCIEN (1974), jeho záměrem bylo angažovat do hlavní role neherce. Typově mu odpovídal právě Pierre Blaise, kterého potkal při hledání vhodných exteriérů na jihozápadě Francie.

Přirozený herecký výkon Pierra Blaise v roli Luciena Lacombe spolu s mimořádným ohlasem filmu přinesl další nabídky. S Jean Seberg hrál ve filmu VELKÉ POBLOUZNĚNÍ (Le grand délire, 1974), menší roli mu pak nabídl Roger Coggio ve svém příběhu o neobvyklém průběhu oslavy svatebního výročí MANŽELSTVÍ Z PORCELÁNU (Les noces de porcelain, 1974). Dalším velkým hereckým úkolem jej pověřil slavný italský režisér Mauro Bolognini ve svém filmu PO STARÉM SCHODIŠTI (Per le antiche scale, 1975), kde hrál po boku Marcella Mastroianniho a Françoise Fabian (film byl oceněn Zvláštní cenou poroty na festivalu v Locarnu).

Za své první filmové honoráře si Pierre Blaise koupil automobil a léto 1975 trávil u rodičů v jižní Francii. Po jedné venkovské slavnosti chtěl pokračovat v započatém veselí a posilněn alkoholem se vydal za další zábavou. Zatímco před vstupem do světa filmu a festivalů bylo kácení stromů jeho živobytím, nyní jako nadějná herecká hvězda dospěl k tragickému zjištění, že autem se strom porazit nedá… Zahynul 31. srpna 1975 ve věku 23 let nedaleko od svého rodiště.


29.2.1952
Moissac, Francie
31.8.1975
Montauban, Francie
Pierre Blaise csfd

Le grand délireNoces de porcelaine, LesPer le antiche scaleLacombe LucienJean Sebergová


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Blaise: 5.11. 2023 10:56