Geneviève Casile 85 let


Francouzskou herečku Geneviève Casile proslavily před kamerou role povýšených aristokratek, především ale patří k významným osobnostem francouzského divadla. Narodila se v Boulogne-Billancourt jako Geneviève Vanneufville, její otec Gaston Vanneufville byl stavebním inženýrem, matka Hélene byla dcerou malíře Alfreda Casile (1848-1909), po něm také Geneviève později přijala umělecký pseudonym. Jako mladá dívka se Genevieve věnovala tanci, zdědila také nadání k malování, hlavně ale hrála na klavír. Hru na klavír vystudovala na konzervatoři v Remeši, poté odešla do Paříže a pokračovala ve studiu herectví na Národní konzervatoři dramatického umění.

Stejně jako jiní herci spjatí s Comédie Française, tak i Geneviève Casile se před kamerou objevovala jen zřídka. Již počátkem šedesátých let navázala spolupráci s televizí, před filmovou kamerou se mihla poprvé v rámci povídkového projektu SEDM SMRTELNÝCH HŘÍCHŮ (Les sept péchés capitaux, 1962). O něco později se spolu s Antonellou Lualdi stala po boku Gérarda Barraye hlavní ženskou protagonistkou historických dobrodružných filmů POD VLAJKOU TYGRA (Il grande colpo di Surcouf, 1966) a PIRÁT SEDMI MOŘÍ (Surcouf, eroe dei sette mari, 1966), které byly ve své době velmi úspěšné.

Častěji ale hrála v televizi, v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let ostatně nenatočila ani jeden film. V televizi účinkovala v adaptacích klasických literárních předloh (NA VĚTRNÉ HŮRCE – Les hauts de Hurlevent, 1968), zajímavé příležitosti jí přinesla také televizní zpracování divadelních her. Zmínku si zaslouží především její účast v historických seriálech; královnu Isabellu Anglickou hrála v PROKLETÝCH KRÁLÍCH (Les rois maudits, 1972), její kreace chladných vysoce postavených žen vyvrcholily titulní rolí popravené francouzské královny v seriálu MARIE ANTOINETTA (1975).

V roce 1993 opustila Geneviève Casile stálé angažmá v Comédie Française (získala zde čestné členství), její aktivity ale pokračovaly velkými rolemi stárnoucích žen na různých pařížských jevištích (Vějíř Lady Windermerrové od Oscara Wilda), vystupovala také na slavném divadelním festivalu v Avignonu. Za vedlejší roli v Maupassantově Miláčkovi (v divadle Théâtre Antoine) získala v roce 1998 prestižní Molierovu cenu. Spolupráci s filmem obnovila po dlouhých letech rolí matky titulního hrdiny ve filmu o slavném pařížském zločinci LACENAIRE (1990). Podobnými úkoly v podobě maminek hlavních hrdinů se zatím naposledy připomněla ve filmech ROZCHOD (Partir, 2009) a ROZVODY (Divorces!, 2009).


15.8.1938
Boulogne, Francie
Geneviève Casile csfd

Hors du mondeDommages collatérauxLa Mante religieuseOui, šéfe!RozchodRozvody!A l´Est de moiSkutečný viníkAvrilLe Promeneur du champ de MarsSmrtící řasaFrancouzkaLacenaireUne fille d'ÈveLes Plaisirs de l'ile enchantéePar devant notaireLorenzaccioOndineEugène SueLe Prince travestiLes Femmes savantesÉlectreMonsieur de PourceaugnacPirát sedmi moříTygr sedmi moříCinnaGalantní slavnostiLe Navire étoileLes Sept péchés capitauxStíny smrtiPátrací odděleníProkletí královéChambre n° 13CatherineJan KryštofMarie-AntoinetteSchulmeister, espion de l'empereurRytíř BouřkaTop à...DélugeTous au théâtre !Les Grands du rireThé ou caféLa Nuit des Molières


Aktualizace osobnostního profilu Geneviève Casile: 19.4. 2024 09:46