Aleš Březina 58 let


Český hudební skladatel a muzikolog, scénárista Aleš Březina se narodil 17. září 1965 v Teplicích, Československo. Mezi lety 1985 – 1989 vystudoval obor housle na hudební konzervatoři v Plzni a muzikologii na Karlově univerzitě v Praze a od roku 1989 pokračoval v postgraduálním studiu na univerzitě v Basileji.

Aleš Březina je také skladatelem filmových melodií. Vytvořil hudbu k nejméně osmnácti filmům, např. KNOFLÍKÁŘI, MUSÍME SI POMÁHAT, HOREM PÁDEM, KRÁSKA V NESNÁZÍCH, OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE NEBO KAWASAKIHO RŮŽE. Za poslední jmenovanou získal nominaci za nejlepší filmovou hudbu na Evropských filmových cenách. Je také autorem námětu k hudebnímu dokumentu ZÍTRA SE BUDE…(2010).

Komponista dále složil originální hudbu k dokumentu VĚRA 68 (2012) a dokumentu o postkomunistické generaci NEJVĚTŠÍ PŘÁNÍ (2012). Režisér Jiří Menzel jej přizval k hudební spolupráci na své celovečerní komedii o operním souboru s kuriózním názvem DONŠAJNI (2013). Pod taktovkou režiséra Jana Hřebejka vytvořil filmovou hudbu k dramatu LÍBÁNKY (2013), čímž se najisto zařadil mezi jeho dvorní skladatele.

Aleš se v rámci pestré tvůrčí činnosti aktivně angažuje v oblasti odborné publicistiky, vydal několik vědeckých publikací v českém i zahraničním tisku, přednášel v Evropě a USA. Je členem řady českých a zahraničních odborných společností. Za pozornost stojí zmínka o obci Terešov, jejímž je čestným občanem. U příležitosti oslav 650 let od první doložené písemné zmínky o obci napsal lehce cimrmanovskou kantátu Terešov 1361.


17.9.1965
Teplice, Československo
Aleš Březina csfd

Plastic SymphonyO vánoční hvězděPrincezna a půl královstvíChata na prodejMůj strýček ArchimedesMiladaNejlepší přítelNinaDonšajniLíbánkyKawasakiho růžeKráska v nesnázíchObsluhoval jsem anglického králeA tou nocí nevidím ani jedinou hvězduHorem pádemČerná slečna, slečna ČernáMusíme si pomáhatVlci ve městěKnoflíkářiPřípad pro exorcistuSoukromé pastiKomedie není legrace - Jiří MenzelMagický hlas rebelkyNejvětší přáníVěra 68Opičák a pitomciÉlektraToufarZítra se bude...Nebezpečné vztahyJak jsme oživovali dědečkaCo všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožítPupendoČervenáNávrat z exiluŠest symfonií Bohuslava Martinů


Aktualizace osobnostního profilu Aleš Březina: 5.11. 2023 04:04