Line Renaud 95 let


Českým divákům je Line Renaud známá především z nedávno uvedeného seriálu MLČENÍ KRAHUJCE (Le silence d'épervier, 2008), ve francouzském šoubyznysu se ale tato dáma pohybuje již přes šedesát let. Pochází z Pont-de-Nieppe v severní Francii a již od dětství se díky rodinnému zázemí věnovala hudbě a zpěvu. Její vlastní jméno zní Jacqueline Ente, jako amatérská zpěvačka přijala první pseudonym Jacqueline Ray a začala zpívat v Lille. Tady se také zapsala ke studiu na konzervatoři, ale vzápětí odešla do Paříže, kde zkoušela štěstí jako zpěvačka s různými jazzovými orchestry.

Ačkoliv i nadále byla její doménou profese zpěvačky, zvali ji ke spolupráci přední filmaři té doby a hlavní roli dostala například v komedii SLEČNA A JEJÍ GANG (Mademoiselle et son gang, 1957), která ve své době dosáhla bezmála miliónové hranice v návštěvnosti kin. Režisér tohoto filmu Jean Boyer jí pak nabídl další velkou úlohu v komedii NEZNIČITELNÍ (L´increvable, 1959) po boku tehdy populárního komika Darry Cowla.

Louis Gasté se v roce 1950 stal jejím manželem, Line Renaud mezitím s mimořádnými úspěchy vystupovala například v legendárním Moulin Rouge, absolvovala také triumfální turné po severní Americe. Ve Spojených státech vystupovala v různých televizních show, koncertovala také v Evropě, v několika zemích měla také své vlastní televizní pořady. USA se pro ni nakonec dočasně staly druhým domovem a 60. a 70. léta strávila na častých cestách přes Atlantik. Začala se věnovat také charitě a zvláště v 80. letech proslula svými aktivitami v boji proti AIDS.

K práci před kamerou se Line Renaud vrátila po třicetileté přestávce a mohli jsme ji vidět například v komedii PROHNILÍ PROTI PROHNILÝM (Ripoux contre ripoux, 1990). Zatímco její pěvecké aktivity v té době ustávaly, prokázala skutečné herecké kvality a v roce 1995 byla nominována na Cézara za vedlejší roli Ninon ve filmu NECHCE SE MI SPÁT (J΄ai pas sommeil, 1994). Další nominaci jí vynesla komedie TCHYNĚ (Belle maman, 1999). Potřetí bodovala v nominacích na Cézary s filmem CHAOS (2001). Mezitím navázala bohatou spolupráci s televizí, z níž byl již zmíněn seriál MLČENÍ KRAHUJCE (Le silence de l'épervier, 2008), v němž ztvárnila jednu z hlavních rolí.


2.7.1928
Nieppe, Francie
Line Renaud csfd

Le Prochain voyageIls s'aiment... enfin presque!Jízda s MadeleineLe SquatUn tour chez ma filleI Love You CoiffureLet's DanceBurani v PařížiHuguetteRappelle-toiBelinda et moiLa Douce EmpoisonneuseLa VoyanteMoje máma je squatterSimple question de tempsGrand restaurant II, LeIsabelle disparueLoď láskyEn cas de malheurSantův učeňLa Femme tranquilleVítejte u Ch'tisůAller-retour dans la journéeLa reine SylvieSkrblíkSoeurs Robin, LesUne juge sous influenceOdvaha milovatUne famille pas comme les autresMenteur menteuseNos vies rêvéesSuzie BertonTři muži a nemluvně po 18 letechLa grande brasserieTous les chagrins se ressemblentChaosTous avec LineRoule routierDoggy BagTchyněLa Grande BékéÀ nous deux la vieUne femme d'actionUne vie pour une autreEmbellie, L'Má žena mě opustilaSixième classiqueNechce se mi spátPolly West est de retourThe Sands of TimeVzpomínky na půlnocProhnilí proti prohnilýmFolle journée ou Le mariage de Figaro, LaIncrevable, L'Tausend Sterne leuchtenMademoiselle et son gangLa MadelonQuitte ou doubleIls sont dans les vignes


Aktualizace osobnostního profilu Line Renaud: 30.10. 2023 21:14