Pascale Petit 86 let


Francouzská herečka Pascale Petit se počátkem šedesátých let mohla stát mezinárodní filmovou hvězdou, ale protože později točila druhořadé filmy hlavně v Itálii a Německu, navíc ji provázelo problematické soukromí, tak nakonec i v rodné Francii se na ni prakticky zapomnělo. Narodila se v Paříži jako Anne-Marie Petit, po rozvodu rodičů vyrůstala s otcem, který byl hudebníkem, a po něm také zdědila sklony k umění. Vystudovala uměleckoprůmyslovou školu a poté se s přáteli věnovala různým aktivitám, do jejího života pak významně vstoupil rok 1956, kdy pracovala v kosmetickém salónu.

Následovaly další velké role ve filmech, v u nás méně známých titulech hrála po boku Alaina Delona (SLABÉ ŽENY – Faibles femmes, 1959) nebo s J. P. Belmondem (DOPISY NOVICKY – Lettere di una novizia, 1960), v různých žánrech se objevovala i s dalšími slavnými herci té doby, jen do roku 1962 natočila patnáct filmů. Mezitím v roce 1958 obdržela cenu udělovanou novým objevům herectví (Prix Suzanne Bianchetti), o rok později reprezentovala francouzskou kinematografii na festivalu v Moskvě.

Mezitím se v roce 1959 zcela v tichosti a mimo zájem médií provdala, jejím manželem se stal herec a zpěvák Giani Esposito (1930-1974). Jejich vztah provázel nestandardní příklon k mysticismu a sektářství, Esposito navíc nedovoloval manželce hrát role se špatným vyzněním. Kvůli tomu také Pascale Petit nemohla přijmout nabídku na účast ve slavném filmu ROCCO A JEHO BRATŘI (Rocco e i suoi fratelli, 1960) a roli prostituky Nadi místo ní hrála Annie Girardot.

V šedesátých letech význam Pascale Petit postupně klesal – vychovávala dvě malé děti (mladší dcera Nathalia, *1966, se později pod pseudonymem Douchka prosadila jako zpěvačka), navíc hrála ve filmech dnes již spíše zapomenutých. Fiaskem se stala titulní role egyptské vládkyně Kleopatry v italském výpravném snímku KRÁLOVNA PRO CAESARA (Una regina per Cesare, 1962), který přišel ve stejnou dobu jako KLEOPATRA s Liz Taylor. Pascale Petit jako Kleopatra v evropských kinech díky tomu naprosto propadla. V Itálii a také v Německu pak ale točila další filmy, zatímco ve Francii se na ni pomalu zapomínalo.


27.2.1938
Paříž, Île de France, Francie
Pascale Petit csfd

Un coup de baguette magiqueDům na prodejLe Réveillon, c'est à quel étage ?Mademoiselle ArdelSans défenseDer AngriffDernier bancoStrange Love Affair, ASezona mira u ParizuDolci zie, LeKüçük kovboyBoccaccioChronique d'un coupleBerlin AffairDie WeibchenVálka LeopardůFrau Wirtin hat auch einen GrafenJoe... cercati un posto per morire!L'ultimo mercenarioFast ein HeldSusanne, die Wirtin von der LahnUn soir a TiberiadeZwei Girls vom roten SternCorrida pour un espionComment épouser un premier ministreViheltäjätRèglements de comptesBranco di vigliacchi, UnLa Croix des vivantsRegina per Cesare, UnaLes Démons de minuitL'Affaire d'une nuitLa NoviceUne fille pour l'étéVers l'extaseFaibles femmesJulie la rousseLes TricheursLáska bez předsudkůTahiti ou la joie de vivreČarodějky ze SalemuMír v MarseilleLa Nouvelle TribuCas de divorceRivieraPaparoff se vracíCatherineChristineCinéma 16Nucleo centrale investigativoUn curé de chocEntrez sans frapper


Aktualizace osobnostního profilu Pascale Petit: 18.4. 2024 23:32