Victor Francen (1888 - 1977)


Vedle osobností jako byli Raimu nebo Harry Baur patřil Victor Francen k nejvýznamnějším charakterním hercům meziválečné éry ve francouzském filmu, za války se výrazně prosadil i v Hollywoodu. Narodil se v Belgii do rodiny policejního komisaře, jeho vlastní jméno bylo Victor Charles Franssen. Francen se původně věnoval obchodu, ale později přesídlil do Paříže, kde začal studovat herectví. Počátky jeho profesionálního herectví nejsou zcela zřetelné, ale ve dvacátých letech se prosadil především v divadle Théâtre de Vaudeville, příležitostně se věnoval i divadelní režii, jeho doménou byla francouzská moderna.

Francenovu hereckou osobnost využíval především významný režisér Marcel L′Herbier, který jej obsadil do velkých rolí v šesti svých filmech, ke spolupráci jej ale zvali i další významní režiséři, znovu to byl Abel Gance (ŽALUJI - J΄accuse, 1937), dále například Maurice Tourneur (ZLODĚJ – Le voleur, 1934) nebo Julien Duvivier (KONEC DNE – La fin du jour, 1939). Vyšší umělecké ambice se společenským dosahem měly filmy z vojenského prostředí (PŘIPRAVTE K BOJI – Veille d´armes, 1935; DVOJÍ ZLOČIN NA MAGINOTOVĚ LINII – Double crime sur la ligne Maginot, 1937). Victor Francen také přesvědčivě hrál postavy panovníků, ať už fiktivních (KRÁL SE BAVÍ – Le roi, 1936) nebo skutečných (SRDEČNÁ DOHODA –Entente cordiale, 1939).

Na počátku německé okupace odešel Victor Francen do Spojených států a jako jeden z mála francouzských herců dosáhl uznání i řady příležitostí v Hollywoodu, na rozdíl od těch dřívějších francouzských jsou Francenovy americké filmy známé dodnes i u nás. Znovu hrál muže z vyšších společenských tříd, vesměs cizince, nejen ovšem Francouze. S dalšími francouzskými herci se objevil například v BRÁNĚ KU ŠTĚSTÍ (Hold Back the Dawn, 1941), v režii Juliena Duviviera pak hrál v povídkovém filmu HISTORKY Z METROPOLE (Tales of Manhattan, 1942), v životopisném snímku MADAME CURIE (1943) ztvárnil postavu rektora univerzity.

Solidně rozběhnutá hollywoodská kariéra nenutila Francena k návratu do Francie a ještě několik let po skončení války zůstával v Americe. Do Francie se vrátil až v roce 1948, aby znovu točil s Marcelem L′Herbierem (VZBOUŘENÍ – La revoltée, 1948). Pak se ale opět vracel k práci v USA, i když už jen v menších rolích, hrál například ve slavném filmu SBOHEM, ARMÁDO (A Farewell to Arms, 1957). Ačkoliv v padesátých letech točil častěji v Americe než ve Francii, divadlu zůstával věrný v Paříži a hrál v Théâtre des Ambassadeurs nebo Théâtre de la Madeleine, znovu se vrátil i k divadelní režii. Pod vedením Fritze Langa se potom objevil v německých filmech TYGR Z EŠNAPURU (Der Tiger von Eschnapur, 1959) a INDICKÝ HROB (Das indische Grabmal, 1959). Ve Francii točil naposledy v polovině šedesátých let (VELKÝ STRACH – La grande frousse, 1964).


5.8.1888
Tirlemont, Belgie
18.11.1977
Aix-en-Provence, Francie
Victor Francen csfd

Top CrackLa Grande FrousseFannyJourney to the Lost CityIndický hrobTygr z EšnapuruSbohem, armádoBedevilledHell and High WaterAdventures of Captain FabianNuit s'achève, LaRévoltée, LaTo the VictorThe Beginning or the EndDevotionNight and DayPříšera s pěti prstyConfidential AgentSan AntonioIn Our TimePassage to MarseilleThe ConspiratorsThe Mask of DimitriosMadame CurieMission to MoscowThe Desert SongHistorky z metropoleTen Gentlemen from West PointThe Tuttles of TahitiBrána ke štěstíČlověk z NigeruEntente cordialeKonec dneJ'accuse!Vierge folle, LaAppel de la vie, L'Double crime sur la ligne MaginotFeu!ForfaitureNuits de feuTamara la complaisantePorte du large, LaRoi, LePřipravte k bojiEnd of the WorldL'AventurierVoleur, LeLes ailes briséesMéloAiglon, L'Après l'amourAriane, jeune fille russeKonec světaLa neige sur les pasCrépuscule d'épouvanteI SpyITV Play of the WeekLetter to Loretta


Aktualizace osobnostního profilu Victor Francen: 14.11. 2023 11:40