Jean Seberg (1938 - 1979)


Narodila se v luteránské rodině v americkém státě Iowa. Tam také vystudovala a tam si jí všiml režisér Otto Preminger, který hledal představitelku hlavní role v jeho zamýšleném velkofilmu o Johance z Arku SAINT JOAN ; z 18 000 adeptek na titulní roli si vybral právě půvabnou Jean Seberg. Film velký úspěch neměl, ale hned další Premingerův film BONJOUR TRISTESSE s Jean Seberg v jedné z hlavních rolí sklidil divácké ovace. Film byl natočen podle stejnojmenné novely Francoise Saganové a Jean Seberg ztvárnila roli sedmnáctileté dcery bohatého vdovce, trávícího léto na Francouzské Riviéře.

Rok 1970 byl pro Jean Seberg osudový. Byla podruhé vdaná (za francouzského spisovatele ruského původu Romaina Garyho) a čekala s ním jejich druhé dítě. Narodila se holčička Nina, ale dva dny po porodu zemřela na následky komplikací, které jí způsobilo matčino nadužívání léků na spaní během těhotenství. V tomto období proti ní rozpoutala lživou kampaň FBI, když prostřednictvím nejčtenějších deníků o Jean Seberg rozhlásila, že dítě nečeká se svým manželem, ale s jedním ze členů americké, levicově zaměřené, Strany černých panterů. Jean Seberg se nervově zhroutila a několikrát se pokusila o sebevraždu. V druhé polovině 60. let se totiž Seberg zapojila do radikální americké levicové politiky (zasazovala se například o emancipaci původních indiánských obyvatel Nového kontinetu) a FBI se rozhodla proti populární herečce tvrdě zakročit. Vsadila na nervovou labilitu Sebergové a nezmýlila se.

Po smrti dítěte se pro Jean Seberg stal život peklem. Opět se několikrát pokusila o sebevraždu (např. skok pod pařížské metro), ale pokaždé přežila. Potřetí se vdala za francouzského režiséra Dennise Charlese Berryho; 31. května 1979 se vdala, ač ještě nerozvedená, počtvrté za alžírského playboye Ahmeda Hasniho. Odstěhovali se do Španělska, ale Jean Seberg před svým čtvrtým mužem po dvou měsících utekla zpět do Paříže, protože ji tvrdě týral.

V srpnu Jean Seberg zmizela a byla nalezena až po 11 dnech. Ležela na zadním sedadle svého vozu mrtvá - předávkovaná barbituráty a alkoholem. V ruce držela lístek se vzkazem: "Odpusťte mi. Nemohu již se svými nervy déle žít." Druhý manžel Jean Sebergové Romain Gary, s nímž měla syna Alexandra Diega, spáchal sebevraždu o rok později. Jean Seberg je pohřbena v Paříži na hřbitově du Montparnass.


13.11.1938
Marshalltown, Iowa, USA
8.9.1979
Paříž, Île de France, Francie
Jean Seberg csfd

Le bleu des originesDivoká kachnaBianchi cavalli d'AgostoLe grand délireLes hautes solitudesMouseyLa corrupción de Chris MillerAtentát v PařížiCamorraTaková zvláštní láskaKillLetištěMacho CallahanOndata di calorePaint Your WagonPendulumLes oiseaux vont mourir au PérouKorintská silniceDemarkační čáraKrásné šílenstvíŽraloci si přejí večeřetDiamantový biliárMoment to MomentLilithNejkrásnější podvody světaZáhadný kontrabandFrancouzským stylemCongo vivoL'Amant de cinq joursLes grandes personnesRécréation, LaLet No Man Write My EpitaphU konce s dechemMyš, která řvalaDobrý den, smutkuSaint JoanBelmondo, l'incorrigibleJean SebergováDva ve vlněHollywood Remembers Lee MarvinPhilippe Garrel: Portrét umělceFrom the Journals of Jean SebergJean Seberg: American ActressCinépanoramaBallad for Billy the KidHollywood InsiderApropos FilmMonsieur CinémaThe 22nd Annual Golden Globe AwardsThe Mike Wallace Interview


Aktualizace osobnostního profilu Jean Seberg: 30.10. 2023 11:49