Mikis Theodorakis (1925 - 2021)   † 96 let


Mikis Theodorakis se narodil na řeckém ostrově Chios, ale své dětství trávil na několika místech v Řecku (Mytiléna, Kefalénia či Patras). Hudbě se začal věnovat již v dětství. V roce 1943 přišel do Atén, kde se přidal do Řecké osvobozenecké armády. Během občanské války, která vypukla mezi komunistickými a prozápadními silami po 2. světové válce, byl Theodorakis internován na jednom z Jónských ostrovů Ikarii a poté na Makronisu, kde byl mnohokrát mučen a dokonce dvakrát pohřben zaživa. V mezidobí, kdy se nemusel skrývat či nebyl uvězněn se věnoval studiu aténské konzervatoře, kterou roku 1950 ukončil a odešel na Krétu, kde v Chanii vyučoval na hudební konzervatoři.

Do Řecka se Theodorakis vrátil roku 1960 a začal propagovat svůj koncept "metasymfonické hudby", kdy kombinoval klasické přístupy kompozice s použitím moderních přístupů ve skládání. Brzy se stal v Řecku velmi populárním a byl označován za největšího žijícího hudebního skladatele Řecka.

Brzy se také začal politicky angažovat. Po zavraždění levicového politika Grigorise Lambrakise v květnu 1963 (o této události později v roce 1969 režisér Costa-Gavras natočil proslulý snímek "Z", ke kterému Theodorakis zkomponoval hudbu) zformoval uskupení Lambrakides a byl zvolen jeho předsedou. Téhož roku byl rovněž zvolen do řeckého parlamentu.

V roce 1964 složil hudbu pro slavný film Michaela Kakojanise ŘEK ZORBA, jehož úvodní melodie se stala světoznámou.


29.7.1925
Chios, Řecko
2.9.2021
Athína, Řecko
Mikis Theodorakis csfd

Dance Fight Love Die: With Mikis On the RoadLes Clowns de DieuO anthropos me to garyfalloKostasIfigenieSvědectví obce MarusiaChristophe ColombDer GeheimnisträgerThe RehearsalThe Story of Jacob and JosephPátá ofenzíva: Bitva o SutjeskuSerpicoStav obleženíBiribiThe Trojan WomenNausicaaDer Maler mit dem SternZAz élő AntigonéFalak...Otan ta psaria vgikan sti steria!Oi neoi theloun na zisounTo blokoUne balle au coeurŘek ZorbaElektraNůž v ráněPhaedraPředměstí snůThe Shadow of the CatFaces in the DarkHoneymoonSchůzka při měsíčkuO golgothas mias orfanisEvaPeri anemon kai ydatonDer KommissarRecycling Medea: Not an Opera Ballet FilmMikis Theodorakis. ComposerBarluschkeAthina, epistrofi stin AkropoliCapitali culturali d'EuropaGia ena poukamiso adeiano, gia mia EleniEdo PolytehneioReidarin värilliset aistimuksetI Ellas horis ereipiaInkoustCavafisDeka mikroi MitsoiMia zoi, mia epohi - Mihalis KakogiannisSynantisi sto Toledo: El Greco, Nikos Kazantzakis, Mikis TheodorakisÀngel Casas Show


Aktualizace osobnostního profilu Mikis Theodorakis: 26.4. 2024 10:31