Nathalie Delon (1941 - 2021)


Francouzská herečka Nathalie Delon ve své kariéře těžila především z příjmení, které získala sňatkem s jednou z největších legend francouzského filmu Alainem Delonem (*1935), po rozchodu s ním naopak její popularita začala stagnovat. Nathalie Delon se narodila za druhé světové války ve starobylém městě Oujda v Maroku, které tehdy patřilo do francouzské koloniální sféry. Její vlastní jméno je Francine Canovas. O jejím mládí i pozdějším setkání s Alainem Delonem toho dnes není příliš známo, mimo jiné i díky důslednému mlžení obou hlavních aktérů.

Není nijak překvapivé, že jako manželka jednoho z nejslavnějších herců té doby se Nathalie Delon dostala i před filmové kamery a s Alainem Delonem vytvořila ústřední pár v kriminálce SAMURAJ (Le samourai, 1967). Při natáčení filmu JEFF (1969) se Delon sblížil s Mireille Darc, která se pak na řadu let stala jeho další životní partnerkou, s Nathalií Delon se mezitím rozvedl v roce 1968. Příjmení Delon však zajistilo Nathalii další herecké příležitosti, s bývalým manželem se setkala například v komedii HLAVNĚ V KLIDU (Doucement les basses, 1970), obdržela také nabídky k účasti na několika koprodukčních projektech (ZVONY SMRTI – When Eight Bells Toll, 1971; MODROVOUS – Bluebeard, 1972), s dalšími kráskami francouzského filmu se sešla v historické komedii SUKNIČKÁŘ COLINOT (L′histoire très bonne et très joyeuse de Colinot Trousse-Chemise, 1974).

Když koncem sedmdesátých let začala její kariéra nabírat sestupnou tendenci, obrátila svou pozornost k jiným profesím u filmu a v následující dekádě podle vlastních scénářů natočila dva filmy, které však neměly nijak velký ohlas. Druhý z nich, romantická komedie SLADKÉ LŽI (Sweet Lies, 1988) vznikl v koprodukci s USA. Od té doby se ve světě filmu vyskytuje již jen výjimečně a žije v soukromí.


1.8.1941
Oujda, Maroko
21.1.2021
Paříž, Île de France, Francie
Nathalie Delon csfd

Nuit de chienIls appellent ça un accidentBande du Rex, LaEfficaxHistoires de voyous: L'élégantLe Temps des vacancesI gabbiani volano bassoMann im Schilf, DerOcchi dalle stelleFire in the WaterPoslední anděléSussurro nel buio, UnUne femme fidèleAngličankaDocteur JusticeRuce vzhůru!Vous intéressez-vous à la chose?Profession: AventuriersSukničkář ColinotAbsences répétéesBarbe-bleueLe moineModrovousSex-shopHlavně v klidu!Zvony smrtiArmáda stínůLe sorelleMain, LaLa leçon particulièreSamurajL'académie des 9Madame le jugeGala de l'unionIkonické páry HollywooduSladké lžiT'empêches tout le monde de dormirLes grands du rireTout le monde en parleLa nuit des Césars


Aktualizace osobnostního profilu Nathalie Delon: 5.11. 2023 06:36