Klement Gottwald (1896 - 1953)   † 56 let


Československý politik a později prezident Klement Gottwald se narodil 23. listopadu 1896 v Herolticích u Vyškova. Klement Gottwald přišel na svět jako nemanželský syn chudé zemědělské dělnice Marie Gottwaldové. Před první světovou válkou se vyučil ve Vídni truhlářem, zároveň se zúčastňoval činnosti mezi sociálnědemokratickou mládeží.

V červnu roku 1948 byl po abdikaci prezidenta Dr. Edvarda Beneše, který odmítl podepsat komunistickou ústavu, zvolen do funkce československého prezidenta. V zemi pak začali rozhodovat a fakticky vládnout sovětští poradci v ekonomice byla prosazena koncepce těžkého průmyslu a násilná kolektivizace zemědělství, byl zaveden monopol komunistické moci na školství, vědu a kulturu. Hlavní zájem poradců byl soustředěn hlavně na bezpečnost, armádu, prokuraturu a soudy.

Klement Gottwald byl ženatý s Martou Gottwaldovou, která podobně jako Klement Gottwald pocházela z chudé rodiny sedláka a byla také nemanželským dítětem. I když jeho žena při něm stála a byla jeho věrnou společnicí, nikdy nevstoupila do KSČ. Měli spolu dceru Martu, která nesla jméno po matce.

Zemřel 14. března 1953, jeho tělo bylo uloženo v mauzoleu v uzpůsobeném Národním památníku na pražském vrchu Vítkově. Tělo bylo v letech 1953 až 1962 vystavováno návštěvníkům podobně jako Leninovo. Ke zpopelnění těla v roce 1962 vedle rozkladu přispělo i politické rozhodnutí související s kritikou kultu osobnosti v ČSSR. Po Sametové revoluci byly jeho ostatky uloženy na Olšanských hřbitovech.


23.11.1896
Heroltice u Vyškova, Morava, Rakousko-Uhersko
14.3.1953
Praha, Československo
Klement Gottwald csfd

Mobilizace Luboše DobrovskéhoStalinův státní pohřebRudí prezidentiExegi monumentum?Mauzoleum Klementa GottwaldaNoc na Švédskom valeDie zweite Republik - Eine unglaubliche GeschichteHistorická panoráma - V osídlach mociČeskoslovensko ve zvláštních službáchGottwald - Odkud a kamTakoví nám vládliStudená válkaPapírové hlavyKlement G. - pokus o portrétPrezidentiThe Animator of PragueKlement GottwaldSemena nenávistiZemřel Klement GottwaldDnes před 70 lety


Aktualizace osobnostního profilu Klement Gottwald: 23.4. 2024 15:13