Albert Dupontel 60 let


„Televize je kultura nudy, ve filmu hledáte něco ‘většího než život‘.“ (web žurnál cinema.ch, 2006)

Nedokončil lékařskou fakultu a během pátého ročníku zběhl do školy Národního divadla de Chailot, kde studoval pod vedením Antoina Viteze. Během studijního období (1986-88) začal hrát malé role. V roce 1988 získal svoji první filmovou roli Alaina v dramatu ENCORE. V roce 1990 natočil pro televizní stanici Canal+, společně s kolegou Michelem Vuillermozem, krátkou komedii plnou skečů SALES HISTORIES. Tento pořad sklidil slušný úspěch. Dupontel začal vystupovat v divadle Graslin v Nantes jako komik v one man show. Tam si ho povšiml známý televizní bavič Patrick Sébastien a pozval ho do svého pořadu.

V roce 1992 si Dupontel napsal scénář ke krátkému filmu DÉSIRÉ, který také režíroval a ztvárnil v něm jednu z hlavních postav. Do epizodní role si Dupontela obsadil tehdy debutující režisér Laurent Boutonnat. A tak se Albert Dupontel objevil po boku některých českých herců a hereček ve filmu GIORGINO (1994). Po pokusu s krátkým autorským filmem se Dupontel v roce 1996 pustil do celovečerního snímku. Napsal scénář, přidělil si jednu z hlavních rolí a režíroval film BERNIE (1996). Za něj obdržel Velkou cenu na 9. Mezinárodním festivalu fantasy filmů. Byl také nominován na Césara za nejlepší prvotinu. Hlavní mužskou roli si Dupontel zahrál v krimi komedii SERIAL LOVER: VRAŽDÍ Z LÁSKY (1998).

Rok 2000 přinesl Dupontelovi roli ve snímku Bertranda Bliera (syn herce Bernarda Bliera) HERCI, v němž se před kamerou sešli téměř všichni, kdo ke konci milénia ve francouzském filmu něco znamenali. V témže roce byl také nominován na Césara pro nejlepšího herce za hlavní roli doktora ve snímku LA MALADIE DE SACHS (1999). V roce 2002 získal Dupontel hlavní roli ve filmu PETITES MISÈRES. Partnerku mu hrála dcera Jean-Louis Trintignanta, která následující rok tragicky zahynula. Epizodní roli si Dupontel zahrál v mysteriózním filmu PŘÍLIŠ DLOUHÉ ZÁSNUBY (2004). O dva roky později následoval další Dupontelův pokus o autorský film. Komedie ÚPLNĚ MIMO (2006) však naplnila svůj název a nesetkala se s kladným ohlasem ani u diváků, ani u odborníků. Tentýž rok však přinesl i úspěch, Dupontel sklidil uznání diváků za hlavní roli v politickém thrilleru PREZIDENT (2006), v němž mu výborně sekundoval populární belgický herec Jérémie Renier. Dupontel se objevil v roli seržanta Dougnaca ve válečném dramatu francouzsko-marockého filmu MEZI NEPŘÁTELI (2007).


11.1.1964
Saint-Germain-en-Laye, Yvesline, Francie
Albert Dupontel csfd

Second tourSbohem, blbci!Irréversible - Inversion IntégraleNa shledanou tam nahořePrvní, posledníEn équilibre9 mois fermeVelký večerLa BrindilleNebezpečná kořistZvonění leduGaunerDeux jours à tuerLouise-MichelPařížChrysalisMezi nepřáteliZkáza zámku HermAvidaOdette ToulemondeováPrezidentSedadla v parteruÚplně mimoKrvavý prachyPříliš dlouhé zásnubyCorrecteur, LeMonikaPetites MisèresZvrácenýL'Origine du mondeHerciDu bleu jusqu'en AmériqueLa Maladie de SachsLe créateurSerial Lover: Vraždí z láskyBernieFalešný hrdinaGiorginoChacun pour toiSales histoiresLa Bande des quatreEncoreMade in GrolandBelmondoChaplin bez maskyBelmondo, itinéraire...Un jour, une histoireL'hebdo cinémaJe suis ton châtimentDésiré


Aktualizace osobnostního profilu Albert Dupontel: 19.11. 2023 10:25